Cine și ce valorează

Lucia BacaluScriu acest editorial imediat după alegerile din Găgăuzia. Doamne, cîte patimi! Și cînd te gîndești că e vorba de un simplu bașkan, un fel de președinte de raion. Or, Găgăuzia e o unitate teritorial-administrativă, care are în componența sa 32 de localități cu o populație de circa 150 mii de locuitori. Raionul Ungheni are, de exemplu, 74 de localități. Călărașiul – 44, iar Nisporeniul – 39. Este adevărat, numărul populației e mai mic aici. Și totuși, dacă am lua împreună aceste trei raioane, am avea o populație de peste 250 mii. Dar nu asta contează cel mai mult.
Chiar din primul tur, în Găgăuzia a cîștigat omul Moscovei, Irina Vlah. Pînă mai ieri, a fost deputată comunistă în Parlament. Ei și? Toată lumea critică Parlamentul, dar, iată, cînd vine vorba de un deputat luat aparte, totu-i bine și frumos. Acum, Irina Vlah a fost susținută de Partidul Socialiștilor. Orice am  spune, dar acest partid e în ascensiune și aici aș vrea să-i dau dreptate liderului acestuia, Igor Dodon: veți vedea surprize la alegerile locale! Nu m-aș mira deloc, dacă socialiștii vor ajunge în masă în consilii, în primăriii, în fruntea raioanelor.
La ora actuală, socialiștii nu prea au oameni bine pregătiți pentru un post sau altul. Dar ar putea să-i aibă, căci trădarea a fost și rămîne la ordinea zilei. Nu vedeți ce se întîmplă în politica moldovenească? Ieri au ținut secera și ciocanul în mîină, azi – ghinde sau trandafiri, iar mîine îi vom vedea cu steluțe roșii în frunte. Ce nu faci pentru un fotoliu mai confortabil?
Se pare că ne confruntăm cu o adevărată epidemie. Tare complicată și gravă e boala ce bîntuie prin Moldova: dependența de putere. E un drog periculos, care întunecă mințile. Omul dependent, se știe, este gata la orice.
În plus, toți ”marii” analiști politici din R. Moldova au dat buluc peste partidele aflate la guvernare. Indiscutabil, trebuie criticate și au pentru ce să fie criticate. Mă miră, însă, faptul, că, atunci cînd vine vorba de Dodon, de exemplu, parcă iau cu toții apă în gură. Prin culoare, însă, auzi doar grozăvii despre el.
Să vedeți care e starea de spirit în satele noastre! Oamenii nu mai cred în nimeni. Toți sînt hoți și corupți – asta li s-a băgat în cap. Dar revoluție nu va fi, stați pe pace. Nu s-au copt premisele. Prea mare e dezamăgirea. Iar de la dezamăgire pînă la revoltă mai este.
Cine știe, poate unii își doresc haos și chiar sînge. ”Îi criticăm pe actualii guvernanți, vin de-al Dodon și Usatîi, va fi și mai rău și atunci lumea va lua furcile și topoarele în mîini”, și-o fi zis ei.
Dar să revenim la bașcan și președinți de raioane. Deoarece unii se cred Mesia pe pămînt – nu vedeți cît de supărați sînt că li se ia ”jucărica”? – ar fi bine să fie testați. De ce să nu fie aleși în mod democratic, de popor, și președinții de raioane, așa cum e ales bașkanul? Iată atunci s-ar vedea cine și ce valorează.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *