Trei școli, trei monumente de arhitectură. Le-a rămas doar numele și… pereții

În fotografie: ”Școala roșie” de la Cetireni, construită în 1912

Știați că în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași avem 26 de monumente arhitecturale, incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat? Cele mai multe, 12 la număr, sînt în raionul Călărași, 8 sînt la Ungheni și 6 – la Nisporeni. Printre ele se numără și edificiile a trei foste școli primare sau, mai bine zis, ce a mai rămas din ele.
CĂLĂRAȘI

În fotografie:  Școala de la Pîrjolteni, construită în 1858
În fotografie:
Școala de la Pîrjolteni, construită în 1858

Satul Pîrjolteni. Cu mai bine de 155 de ani în urmă, aici era inaugurată o școală ministerială. Pentru acele vremuri, era un edificiu impozant, cu o suprafață de 100 de metri pătrați. Decenii la rînd a fost mîndria satului, pe aici perindîndu-se generații și generații de tineri pîrjolteneni. De-ar ști să vorbească, ce istorii ar mai povesti pereții acestei școli.
Dar nu pot vorbi. Abia de se mai țin. În orice moment ar putea să se surpe. Acoperișul este pe jumătate distrus, iar ferestrele și ușile – putrede. O imagine dezolantă.
În raportul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor din anul 2012, se menționează că acest edificiu al fostei școli ministeriale de la Părjolteni se află într-o stare de degradare avansată.
E o ”vechitură, care strică aspectul satului, dar și a gimnaziului în general”, susține Svetlana Danu, secretara Consiliului local. ”Îmi doresc să se rezolve această problemă cît mai curînd, căci clădirea cu pricina reprezintă un real pericol pentru copii”, spune și Gheorghe Negru, directorul gimnaziului. De notat că ea se află în imediata apropiere a gimnaziului din localitate, la doar 20 de metri distanță. Deși a fost îngrădită, nimeni nu poate fi sigur că, într-o bună zi, nu ar nimeri cineva dintre săteni sub dărîmăturile ei. De la începutul anilor 80 ai secolului trecut, nu a mai funcționat. De atunci, s-a degradat în permanență.
Consiliul local s-a adresat de nenumărate ori la Ministerul Culturii, ca să li se permită demolarea clădirii. Ultimul demers a fost făcut în 2013. ”Am primit răspuns că edificiul este inclus în lista proiectelor de demolare sau transferare, dar trebuia să așteptăm cînd se va decide și finanțarea”, povestește Svetlana Danu.
Iată că la începutul anului curent, a venit și vestea cea mare. Fosta școală primară ministerială, construită în anul 1858, considerată monument architectural, va fi transferată la Chișinău, la Muzeul satului. Se va îngriji de acest lucru Asociația pentru conservarea și restaurarea edificiilor din lemn din R. Moldova, iar Ministerul Culturii va oferi 60 mii de lei.
”Ne pare rău că nu va mai fi la noi această clădire istorică”, spune primarul Vasile Stăvilă, explicînd și de ce: ”Ar fi fost bine, dacă existau surse financiare pentru a o restaura și unde am fi putut deschide un muzeu. Dar nu avem bani și, deci, nici o altă soluție”.
Acest monument arhitectural va fi transportat pe bucăți la Chișinău. Este posibil, susțin specialiștii, căci e construit din lemn, lut și nuiele. Fiecare bîrnă va fi numerotată înainte de demontare.  Cele lipsă vor fi reconstituite exact după modelul celor originale. Ferestrele și ușile vor fi restaurate. E o muncă migăloasă și de durată. În schimb, monumentul respectiv va fi salvat. Niciodată, însă, nu va mai fi la Pîrjolteni
Satul Hîrbovăț. Și aici se mai păstrează o clădire de genul celei de la Pîrjolteni. A fost construită prin anii 1900. E un monument arhitectural, inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Ei și? În prezent, e într-o stare de degradare avansată, se menționează în același raport al Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor.
”S-a discutat de mai multe ori la consiliul local despre soarta acestei școli”, spune primarul Gheorghe Grecu. Pentru început, ar fi nevoie de o expertiză a obiectului, care ar costa aproximativ 50 mii de lei, bani pe care primăria nu-i are.
Totuși, Consiliul local încearcă să nu lase de izbeliște această clădire-monument. În 2013, a alocat o sumă simbolică de bani, pentru a îngrădi accesul curioșilor spre ea. Gheorghe Grecu consideră că, pe viitor, acolo ar putea fi deschis un azil pentru bătrîni, mai ales că edificiul se află în apropierea mănăstirii.
UNGHENI
Satul Cetireni. O istorie aparte are fosta școală primară din Cetireni, numită de localnici ”Școala roșie”. Construită în anul 1912, din cărămidă, a fost un adevărat centru de cultură și educație. Aici a învățat, apoi a și activat în calitate de profesor Vasile Vasilache, unul dintre cei mai buni scriitori pe care i-a dat Basarabia.
”Școala roșie” este o operă a perioadei interbelice care, datorită faptului că a fost bine concepută și construită, mai rezistă distrugerilor și astăzi. Asemenea obiective trebuie reconstruite și păstrate”, menționa, chiar recent, pe o rețea de socializare, arhitectul Victor Vieru.
Ca și ”suratele” sale din raionul Călărași, clădirea ”școlii roșii” din Cetireni se află într-o stare avansată de degradare, iar ușile și geamurile lipsesc. ”Păcat că a ajuns în asemenea hal…”, menționa, pe aceeași rețea de socializare, Tatiana Cujbă, specialist la Direcția Cultură și Turism din Ungheni.
”Această clădire trebuie reparată și transformată într-un muzeu sau un centru cultural, care să devină mai apoi un centru turistic atractiv”, ne-a spus Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni. Contactată telefonic, Ana Dicusar, primarul de Cetireni, a menționat că, printr-o decizie a consiliului local, ”școala roșie” va avea statut de muzeu al satului. ”A fost efectuată expertiza tehnică. Acum, căutăm surse de finanțare pentru proiectul tehnic. E nevoie de circa 150 mii de lei”, a spus dînsa, după care a conchis: ”Odată ce clădirea are însemnătate istorică, ar fi păcat s-o pierdem”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *