Planta care nu suporta frigul – Doctor Plant

plantEste vorba ce calathea, o plantă de apartament apreciată pentru frumuseţea frunzelor sale, care, însă, nu suportă frigul. Frunzele plantei sînt mari, de forme diferite, ovale, rotunjite sau alungite. Calathea poate ajunge pînă la 60 cm înălţime. Fiecare specie are propriul colorit al frunzelor, dar întotdeauna sînt vărgate. Pe dos, frunzele de Calathea au un colorit violaceu sau maroniu.
În ghiveci Calathea înfloreşte foarte rar.
Cultivarea
Calathea trebuie poziţionată într-o zonă destul de luminoasă a camerei, dar poate suporta şi umbra. Totuși, dacă este păstrată într-un loc întunecos, riscă să-şi piardă strălucirea coloritului frunzelor. Se teme de lumina solară directă, de aceea se recomandă să fie ţinută în interior şi vara. Preferă temperaturi de 15-18º C, deci trebuie cultivată în apartament în timpul lunilor reci.
La fiecare 2-3 ani, se recomandă să fie transvazată, atunci cînd rădăcinile au ocupat în totalitate ghiveciul. Se va utiliza un pămînt de bună calitate, uşor şi foarte bine drenat. Pe perioada lunilor cu cea mai mare prosperitate vegetativă, din martie pînă în octombrie, i se va furniza un îngrăşămînt pentru plante verzi, la fiecare 12-14 zile, dizolvat în apa de udare. Preferabil este un îngrăşămînt bogat în azot şi potasiu, pentru a favoriza inflorescenţa şi dezvoltarea unei noi vegetaţii.
Udarea
Aşa cum se întîmplă cu multe plante tropicale, şi pentru Calathea este important umiditatea, de care depinde sănătatea şi vigoarea plantei. Trebuie deci să controlăm des solul din ghiveci, evitînd să rămînă uscat pe o perioadă mai lungă de timp. Dar niic excesul de apă nu e bun.
Să nu uităm să creştem umiditatea aerului din jurul plantei, vaporizîndu-i coama.
Iarna, planta se udă sporadic, la circa 1-2 săptămîni, lăsînd solul să se zvînte pentru cîteva zile, înainte de o nouă repriză de udare. În general, planta nu se udă în exces, dar se udă bine în profunzimea solului.
Pentru a menţine aspectul frumos al întregii plante este indicat să se elimine, periodic, frunzele slăbite, vestejite sau vătămate. Este foarte necesar ca frunzele să fie curăţite în permanență, căci acestea, mai ales iarna, tind să acumuleze praful din cameră şi să se murdărească.
Andrei Struc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *