Merge înainte, cu capul sus, pentru a-și cîștiga bucata de pîine acasă

În fotografie: Radu Agapie

În fotografie: Radu Agapie
În fotografie: Radu Agapie

Este un tînăr de 21 ani, ambițios și muncitor. Se numește Radu Agapie și provine din satul  Buda, Călărași. A înțeles demult că doar munca îți poate aduce succesul.

Este încă student, dar reușește să îmbine de minune studiile cu activitatea sa de antreprenor în agricultură. În cîteva luni, va obține diploma de studii economice. L-am întrebat, dacă îi vor ajuta cunoștințele acumlate la facultate în agricultură. ”Studiile economice ajută în orice domeniu de afaceri”, a răspuns dînsul ferm.
De mic copil l-a interesat agricultura. Chiar a îndrăgit-o. Tatăl său, avînd o experiență bogată în acest domeniu, l-a convins să-și lanseze propria afacere. Unde mai pui că și părinții au afacerea lor – cîteva sere care le aduc nu doar satisfacții, ci și rezultate bune. Exemplul mamei și al tatei i-a dat curaj să meargă înainte, să-și creeze o afacere în același domeniu: cultivarea legumelor în seră.
Norocul i-a surîs. Dar și faptul că îi place să se informeze. A aflat despre oportunitățile oferite tinerilor de către Programul Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă IFAD. Nu a putut rata o asemenea șansă. Astfel, cu trei ani în urmă, a înregistrat o gospodărie țărănească, ulterior obținînd un credit investițional în valoare de 300 mii de lei. Acest grant i-a permis să-și construiască cinci sere cu o suprafață totală de 24 de ari.
Lansarea oficială a afacerii a avut loc în primăvara anului 2013, cînd au fost plantați primiii ardei dulci și castraveți.
A urmat al doilea ciclu agricol, al treilea… Anual, tînărul antreprenor realizează două cicluri de legume, cultivînd, în special, varză timpurie, ardei dulci, castraveți și roșii. În parallel, Radu mai cultivă ceapă din răsad în cîmp deschis.
Produsele agricole obținute le comercializează atît pe piața locală din raionul Călărași, cît și la piețele angro din Chișinău.
Deja a reușit să-și creeze un nume propriu pe piața locală, iar faptul că este un bun administrator al propriei afaceri îi asigură o rentabilitate sporită și, totodată, un viitor sigur.
”Este greu să inițiezi o afacere, pentru că, inevitabil, te confrunți cu foarte multe greutăți. În plus, mai ales la început, nu sunt excluse nici greșelile. Dar anume pe greșeli ne și învățăm”, povestește, cu optimism în glas, Radu Agapie.
Dînsul ne-a spus că nu se va da bătut, că va merge înainte cu capul sus pentru a-și cîștiga bucata de pîine la el acasă.
Tînărul antreprenor planifică să-și exindă afacerea, își va mări numărul de sere, le va dota cu sistema de încălzire pe bază de bricheți. Investiția inițială a constituit circa 500 mii de lei. Este adevărat, l-au ajutat și părinții, care i-au oferit o parte din bani. Tînărul, însă e dispus să facă în continuare eforturi pentru a obține cît mai mari realizări. Cine știe, poate, într-o bună zi, el va fi cel care îi va ajuta pe părințiii săi. Este sigura că va reuși. El are și un sfat pentru semenii săi. ”Tinerii ar trebui să-și ia inima în dinți și să nu cedeze la primul eșec, pentru că doar eșecul aduce cu sine, ulterior, și succese”, spune.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *