Grigore Vieru la biblioteca ”Grigore Vieru”

Grigore Vieru. Imagine: sfm.md
Grigore Vieru. Imagine: sfm.md

Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” din Călărași are un motiv dublu pentru a munci, în acest an, și mai bine. În primul rînd, pentru că anul 2015 este dedicat  patronului lor spiritual, marele poet Grigore Vieru. În al doilea rînd, pentru că, în acest an, biblioteca împlinește 70 de ani de activitate.
Abia în 2010, biblioteca din Călărași a primit numele lui Grigore Vieru. ”Chiar nu știu cum s-a întîmplat. Stînd la o discuție, asta ne-a venit în minte și așa a și rămas”, ne-a spus Galina Agafița, directoarea bibliotecii, atunci cînd am întrebat-o de unde a venit ideea și de ce anume Grigore Vieru.
Dînsa, apoi, a mai adăugat: ”Pentru noi, Grigore Vieru înseamnă foarte mult. Înseamnă un om și o personalitate de vază, un scriitor pentru toate categoriile de vîrstă, opera lui fiind citită și înțeleasă și de cei mici, și de cei mari”. Nu întîmplător, în sala de lectură a bibliotecii a fost organizată o expoziție permanentă dedicată acestui mare om, poet și patriot al neamului.
Pe de altă parte, chiar dacă îi poartă numele, instituția respectivă este săracă în opera lui Grigore Vieru, a recunoscut Galina Agafița. ”Ne-am străduit să cumpărăm noi, din sursele noastre, atît cît am putut, cărțile poetului”, a explicat dînsa. Atît a fost posibil.
Directoarea își pune mari speranțe în Programul ”Novateca” și crede că, oradă cu implementarea acestuia, fondul de carte se va îmbogăți, inclusiv cu opera lui Grigore Vieru, dar și a altor autori importanți.
În acest an, cu ocazia aniversării de 80 de ani de la nașterea poetului, Biblioteca ”Grigore Vieru” din Călărași îl va omagia ca la carte. A fost pregătit deja un scurt program de cîntece și poezii pentru toți cititorii. Pe 11 februarie, clubul ”Vîrsta de aur” a avut o întrunire a sa, la care cei prezenți au vorbit despre viața și opera lui Grigore Vieru, i-au recitat și i-au cîntat versurile.
Pe 17 februarie, la ora 16.00, într-o atmosferă festivă, la Casa de cultură din Călărași, va fi inaugurat Anul lui Grigore Vieru.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 și s-a stins din viață în urma unui tragic accident rutier, pe 18 ianuarie 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *