Atenție, angajatori! Inspectoratul de Muncă informează

Imagine: muncaformala.md

Imagine: muncaformala.md
Imagine: muncaformala.md

Angajatorii vor fi amendați. Asta, în cazul în care nu vor prezenta la Inspectoratul Teritorial de Muncă statele de personal. ”Conform Codului Muncii, angajatorul este obligat să prezinte statele de personal anual, în luna ianuarie, după ce acestea sînt aprobate”, explică Oleg Maler, inspector principal de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași. ”Data limită de prezentare a statelor de personal este 31 martie, pentru întreprinderile cu vechime. Pentru cele nou create, statele de personal se aprobă în prima lună de la începutul activității, iar în termen de două luni de la aprobare, acestea trebuie să fie prezentate la Inspectoratul de Muncă”, a mai adăugat dînsul.
Potrivit lui Oleg Maler, în luna ianuarie a anului 2014, și-au prezentat statele de personal 60 de angajatori, iar în luna ianuarie a anului curent – doar 41. ”Ne așteptăm la un flux mai mare în lunile ce urmează”, a accentuat dînsul.
Apropo, statele de personal pot fi aduse la Inspecția Muncii doar în fiecare zi de luni, pentru că ”în celelalte zile sîntem plecați în teritoriu”, spune inspectorul. Totodată, Oleg Maler a atras atenția angajatorilor că, în cazul în care reprezentanții Inspectoratului de Muncă vor merge în control și vor depista că nu au fost prezentate statele de personal în termenii stabiliți, atunci ei  vor fi amendați conform legii.
Pentru persoanele fizice amenda constituie 2000-2800 lei, iar pentru persoanele juridice – 7000-9000 de lei.
Statele de personal reprezintă o listă a angajaților în care este trecută doar funcția, numărul de unități și salariul pentru o unitate sau în total. Se prezintă în două exemplare, ștampilate și semnate de către administrator.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *