Cine-a spus că statul nu se gîndește la oamenii sărmani?

În fotografie: În așteptarea ajutoarelor. Fotografie din arhiva redacției

În fotografie: În așteptarea ajutoarelor. Fotografie din arhiva redacției
În fotografie: În așteptarea ajutoarelor. Fotografie din arhiva redacției

Știați că ajutoarele oferite de stat, la ora actuală, sînt de două feluri?
Sînt ajutoare materiale și ajutoare sub formă de servicii.
Noi ne vom axa, deocamdată, pe ajutoarele materiale, adică pe cele sub formă de bani. Sînt de mai multe tipuri: ajutoare materiale acordate din Fondul local de susținere socială a populației, compensații pentru persoanele cu handicap locomotor, compensații pentru transport public, ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului.
Să le luăm pe rînd.
Ajutoare din Fondul local de susținere socială a populației
Există, în acest sens, o hotărîre de Guvern din octombrie 2000. În baza acestei hotărîri a fost aprobat, ulterior, Regulamentul privind acordarea ajutoarelor materiale din fondurile locale de susținere socială a populației.
Acest tip de ajutor material se acordă persoanelor afectate de sărăcie în cea mai mare măsură. Este vorba și de pensionari, și de invalizi de toate gradele, și de invalizi din copilărie, și de familii numeroase (cu patru și mai mulți copii), și de boschetari, și de șomerilor cu copii minori la întreținere care sînt în căutarea unui loc de muncă.
Ajutoarele respective se acordă doar o dată pe parcursul unui an, dar nu mai devreme de 11 luni de la primirea ajutorului precedent, ne-a spus Eugenia Enache, specialist în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) Ungheni.
Tot din acest Fond se acordă ajutor material la datele cu destinație specială: la 15 februarie – pentru invalizii și familiile celor decedați în războiul din Afganistan; la 2 martie – pentru aceleași categorii de persoane, dar care au participat la conflictul din Transnistria; la 9 mai – pentru particpanții în cel de-al doilea război mondial, invalizi, persoane care au luptat în armata română, din spatele frontului și văduvele decedaților și ale invalizilor; la 26 aprilie – pentru participanții la avaria din Cernobîl.
Începînd cu anul 2011 de astfel de ajutoare beneficiază și persoanele care au fost deportate. Suma oferită este stabilită, de fiecare dată, de către Fondul republican de susținere a populației.   Nu sînt uitați nici copiii, nici vîrstnicii. Ajutoare din Fondul respectiv se mai acordă la 1 iunie, 1 septembrie, 1 octombrie și 3 decembrie.
Pentru fiecare raion sînt alocate sume ce depășesc 2-3 milioane de lei anual.
Compensații pentru persoanele cu handicap
O dată în an, persoanelor cu handicap locomotor, adică celor care au probleme în ceea ce privește deplasarea, li se acordă o compensație în mărime de 700 de lei.
Compensații pentru transport public
Persoanele cu dizabilități severe, persoanele cu dizabilități accentuate și copiii invalizi cu vîrsta de pînă la 18 ani, beneficiază doar de o compensație pentru transport public, oferită și aceasta o dată în an. Mărimea ei diferă de la caz la caz. Pentru persoanele cu dizabilități severe și pentru copiii invalizi compensația respectivă este de 432 de lei, iar pentru persoanele cu dizabilități accentuate – de 216 lei.
Potrivit Svetlanei Arhiri, specialist în acordarea comprensațiilor persoanelor cu dizabilități la DASPF Ungheni, în anul 2014 s-a acordat, doar pentru raionul Ungheni, 1 milion 200 mii lei în acest scop.
Ajutorul social
Ajutorul social este un suport financiar plătit în fiecare lună familiilor care se află într-o situație de mare dificultate.
Pentru a stabili, însă, cine are dreptul la acest ajutor, există o formulă destul de sofisticată, în care se ia în calcul toate veniturile familiei, dar și avea de care dispune. Atît beneficiarii, cît și suma care trebuie acordată sub formă de ajutor social sînt stabilite de un program special, după ce sînt introduse toate datele solicitate în calculator.
Nu e simplu, căci e nevoie de o mulțime de documente, de anchete speciale. Totuși, suma alocată anual pentru ajutoarele sociale ajunge, pentru fiecare raion în parte, la zeci de milioane de lei.
Ajutorul pentru perioada rece a anului
Este vorba de cîte 250 de lei pentru cinci luni, din noiembrie pînă în martie inclusiv. Pot beneficia de acest ajutor persoanele, venitul cărora nu depășește venitul minim garantat de stat, adică de 1152 de lei. Dacă, însă, e vorba de o familie, deja se ține cont de o altă formulă. ”Dacă familia este compusa din doi pensionari, atunci venitul lor total trebuie să nu depășească suma de 1982 de lei, ca să poată beneficia de ajutoruș pentru perioada rece”, ne-a adus un exemplu Galina Opincă, specialist DASPF Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *