O elită în devenire

Lucia BacaluJCI. Pentru foarte multă lume aceste trei litere nu înseamnă nimic. Sau aproape nimic.
În timp ce luptele politice devin tot mai acerbe, în timp ce politicienii noștri se îmbrîncesc și aplică toate metodele posibile și imposibile pentru a ajunge la treuca puterii, iată că tot mai mulți tineri aleg o altă cale de a se afirma. Una mult mai civilizată, cu bun simț.
Săptămîna trecută, mi-a fost dat să particip la o ședință a JCI Ungheni. O sală spațioasă, amenajată cu gust, tineri îmbrăcați la patru ace, discutînd în liniște, doamne și domnișoare zîmbind. Dacă nu aș fi știut că mă aflu la Ungheni, aș fi crezut că am nimerit undeva, în Europa.
Nu exagerez deloc.
Dar, pînă a spune ce am mai văzut, voi explica ce înseamnă JCI. Sper că v-am făcut curioși. Deci, JCI se descifrează în felul următor: Junior Chamber International . În română ar fi: Camera Internațională pentru Tineri. Este o federaţie mondială a tinerilor lideri şi antreprenori, ce numără peste 200 mii de membri activi, cu vîrste cuprinse între 18 şi 40 de ani. În Republica Moldova,  JCI s-a lansat oficial pe 29 septembrie 2011. Timp de trei ani, a reușit să ajungă la Ungheni, Rezina, Soroca. E cam puțin, dar e un început.
La acea reuniune din Ungheni am văzut mulți tineri, dornici de a se impune, de a fi auziți, de a progresa. Fiecare dintre ei, de fapt, are deja la activ anumite realizări. Unii sînt la început de cale, alții au reușit să acumuleze o anumită experiență. Ei nu au așteptat ca cineva să vină să le rezolve problemele, să le dea și să le tot dea bani, ajutoare. Și-au luat viața în mîini și au pornit la drum.
Liderul lor, Iaroslav Cojocaru, le-a vorbit despre realizările de un an. Fără rapoarte pompoase, fără laude peste măsură. Simplu și frumos.
Recunosc, despre multe inițiative ale lor nu am știut și mi-a fost rușine.
Au participat împreună la traininguri, s-au întîlnit cu persoane versate în business, au organizat acțiuni de divertisment. Ideile le sînt frumoase, la fel și intențiile.
În acea zi, s-a făcut și un transfer de putere. În următorul an, liderul membrilor JCI din Ungheni va fi un alt tînăr antreprenor, la fel de energic, entuziast și bine intenționat – Ion Hasnaș.
Dacă vor continua în același ritm, cu siguranță vom fi martorii, în anii ce urmează, a creării unei adevărate elite, de care chiar avem nevoie.
Totuși, aș avea o observație. Și fosta echipă de conducere, și cea actuală, este formată doar din tineri. Atenție, tineri! Nici o domnișoară sau doamnă printre ei! Domnișoarele și doamnele erau doar la brațul lor, sau în calitate de asistente – pentru a înfrumuseța anturajul. Cred că, totuși,  ele ar avea mult mai multe de spus dacă li s-ar permite. Nicăieri nu am citit că JCI e doar pentru bărbați. Sau poate greșesc?
Mi-aș dori ca, în anul care vine, JCI-ul să-și facă viză de reședință și la Călărași, și la Nisporeni, căci se poate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *