Esențial | Neghiobia anului

Lucia BacaluCu siguranță, așa-zisa conferire a titlului de cetățean de onoare al orașului Ungheni unui personaj dubios și controversat, pe numele său Renato Usatîi, poate pretinde la calificativul ”Neghiobia anului”.
Să nu credeți că acest titlu i-a fost conferit de către Primăria și Consiliul orășenesc Ungheni, așa cum prevede regulamentul. Nu. I-a fost acordat, cică, de popor. De marele popor al orașului Ungheni.  Ia vezi, Doamne! Oare eu nu reprezint poporul? Oare prietenii mei și rudele mele nu reprezintă poporul? Nimeni nu ne-a întrebat dacă acceptăm ca cineva să vorbească și să decidă în numele nostru.
”Oamenii au rămas mulțumiți de răspunsurile primite și de discuția cu Renato Usatîii, exprimîndu-și într-un mod deosebit recunoștința față de poziția liderului ”Patria” și de atitudinea acestuia față de popor. Astfel, locuitorii orașului Ungheni i-au înmînat politicianului titlul de Cetățean de onoare al orașului Ungheni”, se menționa pe site-ul lui Usatîi. Nu mai este nici acel site, nu mai este nici Usatîi prin Moldova. A fugit, lăsînd cu gurile căscate și în mare ceață miile de cetățeni prostiți de el.
Aveau comuniștii de altă dată, cei sovietici, o lozincă gen: ”El nu mai este, dar cauza lui trăiește”. El era Lenin. Acum, se pare, el este… Usatîi. Cauza lui, se vede, încă n-a murit. Dovadă sînt miile de voturi oferite cu nonșalanță unui alt personaj la fel de controversat, pe numele său Igor Dodon.
Dar să revenim la Usatîi. Oare de ce a fugit? Dacă s-ar fi simțit curat ca lacrima, credeți că ar fi dat  bir cu fugții, în plină noapte? Era mult prea calm și liniștit după ce aflase vestea că este exclus din buletinele de vot. Probabil, își îndeplinise misiunea. Misiunea cu care venise din Rusia în Moldova.
Cum ar fi procedat un om normal, care este sigur de nevinovăția sa? Ar fi luptat, ar fi declarat, cel puțin, că va ajunge pînă la CEDO! Usatîi a ales să fugă, știind că poporul nostru, milos din fire, îi va lua parte și îi va pedepsi pe cei care au îndrăznit să atenteze la cumsecădenia sa. Și nu a dat greș.
Păcat, mare păcat că ne lăsăm atît de ușor prostiți și manipulați.
Apropo, l-am rugat pe primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, să comenteze ceea ce s-a întîmplat la Ungheni cu titlul oferit lui Renato Usatîi.
”E o profanare totală a acestui titlu,  acordat, de-a lungul anilor, unor oameni de excepție, care au dus faima Ungheniului departe în lume”, ne-a spus dînsul, după care a continuat: ”Pirogan (liderul din Ungheni al formațiunii lui Usatîi – n. a.) este un impostor, care și-a bătut joc de acest titlu. Dacă vroia să-l ridice în slăvi pe Usatîi, o putea face altfel, putea să-i confere oricare alt titlu, gen ”Băiețandru de onoare”. Nu-i exclus ca Ștefan Pirogan să fie invitat să dea explicații Consiliului orășenesc pentru ceea ce a făcut”.
Iată-așa!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *