Aproape de principiile europene

În fotografie: Înalți oficiali (de la stînga la dreapta: Pirkka Tapiola, Vasile Bîtca, Andrian Candu) la deschiderea oficială a Incubatorului de afaceri din Nisporeni Fotografie: Centrul de presă al Ministerului Economiei

În fotografie: Înalți oficiali (de la stînga la dreapta: Pirkka Tapiola, Vasile Bîtca, Andrian Candu) la deschiderea oficială a Incubatorului de afaceri din Nisporeni Fotografie: Centrul de presă al Ministerului Economiei
În fotografie: Înalți oficiali (de la stînga la dreapta: Pirkka Tapiola, Vasile Bîtca, Andrian Candu) la deschiderea oficială a Incubatorului de afaceri din Nisporeni
Fotografie: Centrul de presă al Ministerului Economiei

NISPORENI. La început de cale
Un nou incubator de afaceri a fost lansat în Republica Moldova. Acum – la Nisporeni, acesta fiind al optulea la număr și cel mai mare din țară. Incubatorul va găzdui, inițial, 18 întreprinderi tinere, preponderent prestatoare de servicii. Ulterior, vor mai fi oferite spații pentru activitate altor 12 întreprinderi.
”Antreprenoriatul este foarte aproape de principiile Uniunii Europene – înseamnă să fii şeful tău şi să-şi creezi propriul confort”, le-a explicat nisporenenilor Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, prezent la evenimentul de lansare de la Nisporeni.
Grație incubatorului respectiv, cel puțin 62 de noi locuri de muncă vor fi create la Nisporeni, paisprezece dintre acestea fiind destinate femeilor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Rezidenții vor beneficia de spaţii de producere și oficii la preţuri avantajoase, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului.
„Este important să existe un cadru de dezvoltare al întreprinderilor mici şi mijlocii”, a subliniat ministrul Economiei, Andrian Candru, și el prezent la eveniment. Dînsul a mai spus că, datorită unui astfel de incubator, oamenii de afaceri vor putea să se întîlnească, să colaboreze şi, cel mai important, vor putea obţine ajutor din partea statului pentru a-și putea începe propria afacere.
De notat că în ultimii patru ani au fost deschise în R.Moldova, cu suportul Uniunii Europene, șase incubatoare de afaceri.
UNGHENI. După zece ani…
Exact cu zece ani în urmă, în decembrie 2004, era inaugurat în R.Moldova primul incubator de afaceri. Se întîmpla la Ungheni, tot cu suportul Uniunii Europene. De atunci, grație acestui incubator, peste o sută de persoane au inițiat și și-au dezvoltat propriile afaceri, multe dintre ele devenind prospere. Ungheniul a mers și mai departe, creînd Casa Antreprenoriatului. Activitatea acesteia a fost declarată o istorie de succes, iar Dorin Budeanu, reprezentantul Casei Antreprenoriatușlui din Ungheni, a fost invitat să prezinte experiența unghenenilor în ceea ce privește soluțiile practice în domeniul competențelor și creării locurilor de muncă la un Forum specializat din Torino, Italia. Genericul Forumului a fost: ”Formarea profesională a cadrelor reieșind din necesitățile locale – rolul autorităților și parteneriatelor teritoriale”, organizatorul fiind Fondul European de Formare ETF (Europian Traning Organization).
În cadrul acestui forum a avut loc și premierea învingătorilor primului concurs organizat de ETF. Printre premianți s-a numărat și Casa Antreprenoriatului din Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *