Costume populare, grație unei americance

În fotografie: La Florițoaia Veche arta brodatului e în vogă

În fotografie: La Florițoaia Veche arta brodatului e în vogă
În fotografie: La Florițoaia Veche arta brodatului e în vogă

Formația ”Țărăncuța” din Florițoaia Veche s-a ales cu 15 costume populare nou-nouțe. Și asta, datorită unui proiect elaborate de… Cine credeți? De o amerincancă. Îi spune Robyn Savacool și, în calitate de voluntară a Corpului Păcii, s-a aflat mai bine de un an la Florițoaia Veche. A îndrăgit satul, a îndrăgit oamenii, a îndrăgit tradițiile și s-a integrat de minune. Împreună cu Lidia Bolșoi, conducătoarea formației ”Țărăncuța”, au inițiat acest proiect, cu un an în urmă, pe care l-au depus spre finanțare la Corpul Păcii.
Acum, chiar dacă Robyn Savacool nu mai este în sat, proiectul se desfășoară ca la carte. Au fost organizate seminare cu copiii satului, ei au învățat din tainele broderiei, ale creării unei ii tradiționale. Unde mai pui că, pe 27 noiembrie, în vizită la Florițoaia Veche a fost meșterul popular Semion Lungu din Vădeni, Soroca, cel care a cusut costumele populare pentru ”Țărăncuța”. Dînsul le-a împărtășit celor prezenți din experiența sa, impresionîndu-le pe  doamnele și domnișoarele participante la seminar cu îndemînarea sa în ale cusutului.
”De acum înainte, vom mai avea trei costume pentru băieți, patru costume pentru bărbați, opt – pentru domnișoare, 15 perechi de opinci și 15 perechi de ciorapi croșetați”, povestește Lidia Bolșoi, exprimîndu-și, totodată, speranța, că vor veni la ”Țărăncuța” membri noi, împătimiți de muzica și tradițiile populare. Anterior, primăria, în parteneriat cu Secția Cultură și Turism Ungheni, a achiziționat costume populare pentru toate doamnele din formație. Iată că aceste două instituții, dar și gimnaziul din localitate, s-au aflat alături de ”Țărăncuța” și AO ”Florițoaia” și pe perioada implementării proiectului respectiv.
Reamintim că ”Țărăncuța”, una dintre cele mai tinere formații folcorice din raionul Ungheni, a reușit să se impună într-un timp foarte scurt, avînd spectacole și în România, și în Belarus.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *