Ce pomi de Crăciun îi vor bucura pe ungheneni, nisporeneni sau călărășeni

Bradul instalat in Piaţa Independenței Ungheni 2013. Imagine: ungheni.md

Bradul instalat in  Piaţa Independenței Ungheni 2013. Imagine: ungheni.md
Bradul instalat in Piaţa Independenței Ungheni 2013. Imagine: ungheni.md

Și din nou, sărbători! Am intrat în luna sărbătorilor de iarnă. Pe undeva, pregătirile sînt în toi. Pe altundeva – deja se sărbătorește. Cert e că peste tot domnește atmosfera de sărbătoare.
Sînt elaborate sau se află în proces de elaborare programele activităților organizate în perioada sărbătorilor de iarnă. Le vom publica în numărul următor al ”Expresului”.
Acum, ne-am propus să aflăm ce pomi de Crăciun îi vor bucura pe ungheneni, nisporeneni sau călărășeni, cînd va fi dat startul sărbătorilor de iarnă într-un oraș sau altul.
CĂLĂRAȘI
”Bradul nostru crește”, ne-a spus primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic. De fapt, va fi o  premieră absolută. Administrația publică locală a găsit, în acest an, o modalitate inedită și, totoadtă, eficientă de a aduce pomul de Crăciun în piață. De acum încolo, cheltuielile în acest scop vor fi minime.
Vorba e că, aproape cu un an în urmă, în luna ianuarie 2014, chiar în fața primăriei, într-un loc comod și accesibil, a fost plantat un brad cu înălțimea de șapte metri. Între timp, pomul a prins rădăcini, a dat lăstărei noi și bucură ochii trecătorilor. ”De ce să nu-l împodobească, să nu-i pună ghirlande și luminițe?,” s-au întrebat oficialii. Zis și făcut. Globurile au rămas din anul trecut. În aceste zile, urmează să fie aduse și ghirlandele cu luminițe, special comandate pentru acest brad. Deocamdată, nu s ecunoaște nici cît vor costa exact, nici cînd vor fi instalate. Cert e că startul sărbătorilor va fi dat pe 24 decembrie. Mai întăi, cu începere de la ora 17.00, la casa de cultură va avea loc spectacolul obiceiurilor de iarnă. La ora 20.00, vor fi aprinse luminițele pe bradul din fața primăriei Călărași, potrivit lui Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism Călărași.
UNGHENI
”Încă sîntem în căutarea unui brad”, ne-a spus primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Dînsul a menționat că există cîteva variante, dar, deocamdată, nu s-a luat decizia finală. ”Vrem să alegem cea mai bună variantă”, a accentuat edilul.
Se știe că, pentru achiziționarea bradului care va fi instalat, în scurt timp, în Piața Independenței, au fost puși deoparte șase-șapte mii de lei. Acum, în proces de testare se află ghirlandele cu luminițe. ”Nu este exclus că va trebui să mai completăm cîte ceva, să mai achiziționăm și globuri, și ghirlande”, a afirmat primarul, dînd asigurări că, pînă la data de 24 decembrie, toate  detaliile vor fi puse la punct. În seara zilei respective, așa cum este obiceiul la Ungheni, într-o atmosferă de sărbătoare, vor fi aprinse luminițele de pe pomul de Crăciun.
De fapt, startul sărbătorilor de iarnă a fost dat la Ungheni pe 10 decembrie, prin expoziția ”Anul Nou la ușă bate”, vernisată la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir”.
Tradiționalul festival raional al tradițiilor și obiceiurilor populare ”După datina străbună” se va desfășura, în acest an, la Pîrlița, pe 25 decembrie.
NISPORENI
Luminițele pe pomul de Crăciun din Nisporeni au fost deja aprinse oficial. S-a întîmplat pe 8 decembrie, chiar dacă s-a dorit ca evenimentul să aibă loc pe 1 decembrie. Bradul care a fost promis nu a mai fost adus, așa că a fost nevoie de altul. Pînă la urmă, porblema s-a rezolvat, iar primarul Ion Gangan a declarat, mulțumit: ”Avem cel mai înalt brad din Moldova. Așa să scrieți: e cel mai înalt!”. Dînsul, însă, a evitat să spună care este înălțimea exactă a acestuia.
Luminițele au fost aprinse în prezența mai multor nisporeneni. ”De această dată, nu am implicat copiii, ca să nu fim învinuiți că au răcit din cauza noastră”, a făcut o remarcă primarul. Nu s-a făcut mare tam-tam, pentru că ”lumea e sătulă de concertele din campania electorală”.
Fiind întrebat cît l-a costat ”cel mai înalt brad din Moldova”, Ion Gangan a răspuns, mai în glumă, mai în serios: ”A fost o donație de la Moș Crăciun”. Apoi a venit și cu explicațiile de rigoare. În preajma Judecătoriei Nisporeni creșteau cîțiva brazi frumoși, care, însă, trebuiau să fie defrișați. Unul dintre aceștia a ajuns în piața din centrul orașului. ”Anul acesta, nu am cheltuit nici un leu pentru brad. Le mulțumesc celor de la Judecătorie, pentru că ni l-au dăruit”, a adăugat  Ion Gangan.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *