Au cules roade, aplauze și premii

www.culinar.ro

www.culinar.ro
www.culinar.ro

Oficial și tradițional, a patra duminică din luna noiembrie este dedicată lucrătorului în agricultură și industria prelucrătoare. Ar trebui să fie sărbătoarea lor, la final de ciclu agricol, sărbătoarea profesională a tuturor celor ce muncesc în agricultură și industria alimentară.
De notat că, în acest an, ziua profesională a agricultorului a coincis cu un alt eveniment important – alegerile parlamentare, și, cumva, a fost umbrită de bătăliile politice.
Totuși, am lăsat, pentru cîteva momente, alegerile la o parte și am încercat să aflăm cum a fost marcată Ziua lucrătorului în agricultură și industria prelucrătoare în regiune.
UNGHENI
A fost mare sărbătoare. În acest an, ca și în anii precedenți, agricultorii din raion au sărbătorit la Casa raională de cultură din Pîrlița. Au venit toți cei ce au dorit și au putut. ”Ziua agricultorului este un bun prilej de a încheia așa cum se cuvine un an agricol și de a face prognoze şi planuri pentru viitor. Astfel, vom trăi sentimentul misiunii îndeplinite”, a menționat, la eveniment, Iurie Toma, președintele raionului Ungheni. Au fost exprimate cuvinte de recunoştinţă tuturor celor care îşi aduc contribuția, prin muncă rodnică, zi de zi, la dezvoltarea agriculturii şi industriei alimentare din raion. Unui număr impunător de agricultori le-au fost înmînate diplome de merit pentru activitatea pe care o duc. Ei, la rîndul lor, au vorbit despre succese și realizări, dar și despre insuccesele din acest an.
De notat că, în acest an, au existat diplome la 22 de categorii. Pentru ca sărbătoarea să fie sărbătoare în sensul adevărat al cuvîntului, pentru cei prezenți a fost pregătit și un program artistic de către artiști autohtoni.
CĂLĂRAȘI
La sărbătorea din Călărași, pe lîngă reprezentanții autorităților locale, a participat și Gheorghe Gaberi, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. ”Anul 2014 a fost unul complicat pentru agricultori. Totuși, în pofida dificultăţilor, realizările au fost frumoase, iar anul agricol se  încheie cu bine”, a menționat viceministrul. Și președintele raionului Călărași, Ilie Rău, a venit cu o felicitare pentru toți agricultorii călărășeni. „Întodeauna aţi ştiut să depăşiţi dificultăţile şi greutăţile cu care vă confruntaţi. Omagiind munca  şi profesionalismul dumneavoastră, vă dorim forţă, optimism, sănătate şi belşug în toate”, li s-a adresat dînsul celor prezenți. Iar vicepreședintele raionului, Victor Chicu, i-a îndemnat să meargă înainte, pentru a dezvolta o agricultură performantă la ei acasă.
În zi de sărbătoare, și agricultorii călărășeni s-au ales cu diplome și premii.
 NISPORENI   
Alta a fost atmosfera la Nisporeni. Potrivit lui Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură și Industrie Prelucrătoare, agricultorii nisporeneni au marcat sărbătoarea lor profesională la început de noiembrie, odată cu tradiționala sărbătoare ”Toamna de aur”. Mai pe scurt, vorba moldoveanului, au împușcat doi iepuri odată. ”Avem multe sărbători în această perioadă, de aceea ne-am gîndit să facem în așa fel, ca să fie mai econom”, explică Grigore Florea.
De altfel, nisporenenii obișnuiesc să comaseze aceste două sărbători în una déjà de trei ani,  cauza principală fiind insuficiența banilor.
Dar agricultorii nu sînt uitați. Pe 2 noiembrie, la ”Toamna de aur”, mulți dintre ei au fost premiați pentru munca lor de zi cu zi, pentru rezultatele bune obținute peste an.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *