Tancuri, stele și soldați imortalizați în zeci de monumente

În fotografie: monumentul din centrul orașului Cornești

În fotografie: monumentul din centrul orașului Cornești
În fotografie: monumentul din centrul orașului Cornești

Orașul Cornești. La intrarea în localitate, dinspre Ungheni, te întîmpină un tanc cocoțat pe un vîrf de deal. Nimeni nu știe cu exactitate ce-i cu el, de unde a ajuns aici și ce semnifică. Dar stă și adună praful. Peste cîteva sute de metri, în preajma primăriei, apare un soldat din beton. A fost edificat prin anii 50 ai secolului trecut. Cică, pe acel loc, sînt îngropați ostași sovietici, căzuți în luptele din anul 1944. Chiar în mijlocul drumului! Odată cu schimbarea regimurilor politice și a conducătorilor locali, se schimbă și aspectul acelui soldat: ba e argintiu, ba e cu steagul roșu alături.
Primarul de Cornești, Vasile Matveev, recunoaște că starea acestui monument lasă mult de dorit. Dar nu sînt bani pentru restaurare. ”Din păcate, nu ni se alocă nimic de la stat pentru întreținerea acestor monumente. Sîntem nevoiți să menținem măcar curățenia, ca să putem depune aici flori la 9 mai”, spune. Pe viitor, afirmă dînsul, poate va fi posibilă identificarea unor surse extrabugetare pentru a-l restaura. Nu ar face nici o schimbare, deoarece, zice, nu vrea să se implice ”în trecutul istoric al localității”.
Acest ”trecut istoric” îl reprezintă și un alt monument – o mamă plîngînd după fiii săi morți în război. E situat mai la vale, aproape spre ieșirea din orașul Cornești. Și starea acestuia nu-i mai bună.
De monumente gen celor de la Cornești dai aproape în fiecare localitate. Tancuri, soldați cu arma în mînă, mame alături de soldați, soldatul victorios, obeliscuri cu stele sau, pur și simplu, plăci comemorative – de toate avem. În Registrul monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat, am numărat 87 de astfel de monumente în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. Notăm că acest document a fost aprobat printr-o Hotărîre de Parlament la 22 iunie 1993.
UNGHENI
Potrivit datelor din Registrul cu pricina, raionul Ungheni are la activ 43 de monumente, amplasate în 37 de localități. În orașele Ungheni și Cornești, în satele Măcărești, Năpădeni, Petrești și Sculeni există, oficial, cîte două monumente.
Vadim Pîslaru, specialist principal, responsabil de biblioteci, muzee și patrimoniu la Direcția cultură și turism Ungheni, ne-a spus că, deși mulți primari se plîng că nu au bani pentru restabilirea și îngrijirea acestor monumente, ei, totuși,  încearcă să le mențină într-o stare relativ bună. A recunoscut că multe lucruri nu cunoaște la acest subiect, chiar dacă, în prezent, lucrează la crearea unui registru local al monumentelor. Ne-a spus doar că e o muncă destul de complicată, deoarece nu prea există documente în primării, care să certifice anul instalării unui monument sau altul, cine le-a creat, dacă există înmormîntați și ostași, care este numărul acestora etc.
CĂLĂRAȘI
În  raionul Călărași sînt 18 monumente, edificate în 14 localități. Cîte două veți putea găsi la Sadova, Săseni, Sipoteni și Călărași. Aurica Amariei, specialist în dezvoltarea turismului, muzeelor și patrimoniului la Direcția cultură Călărași, a declarat pentru ”Expresul” că, în primăvara anului viitor, către 9 mai, e posibil să mai fie inaugurat un monument similar – la Nișcani. ”Chiar dacă timpul trece, oamenii nu dau uitării această filă a istoriei”, a accentuat dînsa. Referindu-se la starea, ea a calificat-o drept una satisfăcătoare.
NISPORENI
În 25 de localități nisporenene mai există monumente ce amintesc de războiul al doilea mondial. Din spusele Angelei Ionel, specialist dezvoltarea patrimoniului și turismului la Secția cultură și turism Nisporeni, majoritatea au fost edificate în memoria ostașilor căzuți pe cîmpurile de luptă între anii 1941-1945, originari din satele raionului. Doar sub monumentele din Nisporeni, Cîrnești, Cristești și Seliște sînt îngropate oseminte ale ostașilor necunoscuți, care au murit în luptele din apropierea localităților respective.
”Chiar dacă aceste monumente au fost construite în stil sovietic, inscripțiile de pe ele rămînînd, în mare parte, în grafia chirilică, consider că nu putem și nu trebuie să dăm uitării această pagină a istoriei”, a opinat Angela Ionel, după care a punctat: ”După o monitorizare pe care am făcut-o recent, sînt bucuroasă să constat că în majoritarea satelor monumentele sînt îngrijite și arată decent”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *