Cum îngrijim corect planta de Ficus | DOCTOR PLANT

Imagine simbol: sites.google.com

Imagine simbol: sites.google.com
Imagine simbol: sites.google.com

Ficusul este o plantă ornamentală care, prin prezenţa sa, poate adăuga viaţă şi frumuseţe unei camere de apartament. De provenienţă tropicală, ficusul se adaptează destul de bine la condiţii de mediu variate şi, deși nu este o plantă foarte pretenţioasă, îngrijirea sa presupune cunoaşterea anumitor reguli de creştere şi intreţinere.
Ce paşi trebuie să urmezi pentru ca planta de ficus să se dezvolte armonios?
în primul rînd, trebuie să-i gaseşti în apartamentul tău locul pe care îl merită si în care se simte bine. De regulă, ghiveciul cu ficus poate fi ţinut în locuri luminoase, uneori semiumbrite, evitîndu-se expunerea sa la lumina directă a soarelui. Nu trebuie făcute excese de lumină, de temperatură, de curenți de aer sau de umiditate, deoarece în astfel de condiţii dezvoltarea plantei poate stagna. Pe timpul verii, ficusul poate fi scos în gradină sau pe balcon, însă la umbră. Oscilaţiile de temperatură pot determina căderea frunzelor.
Ficuşii sînt plante sensibile la curenţii de aer. Dacă frunzele devin cafenii, apoi încep să cadă treptat, înseamnă că plantele au fost afectate de curenţi sau de valuri de aer rece. Uscarea frunzelor, fără însă să cadă, se datorează faptului că multă vreme ele nu au fost curăţate de praf. Dacă se udă cu apă mai rece decît temperatura mediului, frunzele ficuşilor se îngălbenesc şi cad.
Trebuie să ştiți că frunzele ficusului cad toate la un moment dat, iar acest lucru nu trebuie să vă sperie. Nu înseamnă că planta a murit. Condiţiile de temperatură, udatul prea des, lumina sau  dăunatorii pot afecta planta, Trebuie să o udați în continuare moderat, iar ea îşi va reveni.
Mediul optim de creştere a plantei de ficus presupune menţinerea unei temperaturi între 12 si 24 de grade Celsius. În perioada de vegetaţie, temperatura ideală creşterii plantei este între 18 și 24 de grade Celsius, iar pe timpul iernii – nu mai jos de 12 grade.
Fertilizarea: Săptămînal, în perioada caldă, şi o dată pe lună în restul anului – cu un îngrăşămînt complex uşor solubil.
Eliminarea prafului de pe frunze se face cel puţin o dată pe lună, cu un burete înmuiat în apă călduţă, curată, fără clor, sau prin introducerea plantelor sub duş.
Afînarea substratului din ghivece se face cel puţin o dată pe lună cu un băţ de grosimea unui creion.
Udarea. Vara se udă de 1-2 ori pe săptămînă, iarna – de 1-2 ori la 7-14 zile.
Transvazarea se face cînd rădăcinile au umplut ghiveciul vechi. Se folosesc ghivece de mărimea imediat următoare, adică cu 2-3 cm mai largi decît cele precedente. În condiţii bune, noile plante cresc foarte repede, în primul an putînd fi necesare chiar două transvazări.
Andrei Struc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

  • am doi ficusi cu frunza patata adica si alba de ce au frunza pe margine maro ce ăpot face multumesc anticipat vreau un sfat

    Reply
  • 13 Iulie 2019 – Ficusul meu este in balcon. Dupa amiaza avem soare. Dupa ce am citit, trebuie sa il aduc in sufragerie la umbra. I s-au indoit cateva frunze. Sper ca isi va reveni ! O zi buna !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *