Oare ”Diseară e premiera”?

Moment din spectacolul ”Diseară e premiera” Imagine: unimedia.info

Moment din spectacolul ”Diseară e premiera” Imagine: unimedia.info
Moment din spectacolul ”Diseară e premiera”
Imagine: unimedia.info

Chiar așa: cînd se va produce evenimentul? Este vorba de un spectacol – ”Diseară e premiera”, care, dacă e să-i dăm crezare lui Alexandru Manoil, secretarul literar al Teatrului muzical-dramatic”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, urmează să fie prezentat la Călărași pe 10 noiembrie.
”Prima dată aud de așa ceva. Nu cunosc nimic despre o eventuală prezentare a acestui spectacol la noi”, ne-a spus uimit Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură Călărași, atunci cînd l-am contactat telefonic, pe 27 octombrie. Se vede că l-am intrigat, căci ne-a dat asigurări că imediat va încerca să afle mai multe despre venirea artiștilor cahuleni, cu spectacolul respectiv, la Călărași. A revenit cu un apel telefonic peste cîteva minute. ”Nu, nimeni nu știe nimic despre spectacol”.
I-am telefonat secretarului literar al teatrului din Cahul, Alexandru Manoil. ”Este un program stabilit de Ministerul Culturii, probabil că ei coordonează deja cu cei din Călărași”, ne-a explicat dînsul.
Într-un comnicat al instituție respective se menționează că Teatrul din Cahul urmează să aibă, în toamna curentă, un turneu, la care visează de mai mult timp și pe care și l-ar fi dorit acum doi ani, cînd instituţia a împlinit 25 de ani de la fondare. Nu s-a putut atunci, din cauza lipsei banilor. De data aceasta, susțin responsabilii de acolo, teatrul beneficiază de suportul financiar şi moral al Ministerului Culturii. Deocamdată atît se cunoaște. Din cele 15 spectacole preconizate, unul trebuie să fie prezentat la Călărași.
Apropo, ”Diseară e premiera” e o comedie care, cu siguranță, va place publicului spectator. De ce? Explicația a fost dată de Alexandru Manoil: ”Succesul evident al spectacolului în cauză a fost determinat, în fond, de cîţiva factori: 1) un regizor – Emil Gaju, Maestru în Artă – cu o opţiune plauzibilă pentru spectacolul de comedie; 2) o trupă a talentelor; 3) un autor dramatic, Eduardo De Filippo, devenit notoriu tocmai prin multitudinea comediilor sale și care a marcat o epocă în teatrul italian”.
Dînsul a mai adăugat: ”E un spectacol bun, zic. Un spectacol, în care regizorul şi actorii au respectat îndemnul celui care ştia mai bine ca nimeni altul mobilurile comediei, I.L.Caragiale: „Cînd ieşi din teatru, nici doi ochi să nu fie uscaţi şi siguri: toţi să fie împăiengeniţi de emoţiune, umezi de plîns sau de rîs”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *