Acum se știe. Cei mai mari bostani cresc la Vărzărești

Fotografie-simbol

Fotografie-simbol
Fotografie-simbol

46 de kilograme. Anume atît cîntărește cel mai mare dovleac din raionul Nisporeni. Recordul a fost înregistrat, duminică, pe 2 noiembrie, la sărbătoarea ”Toamna de aur”, unde a și fost expusă leguma uriașă.
Bostanul, crescut de către Tudor Strulea din Vărzărești, a fost vedeta zilei și a atras privirile de admirație și mirare ale numeroșilor vizitatori. Iar ”stăpînul” lui s-a ales, în acea zi, cu o diplomă și un premiuîn valoare de 150 de lei.
Tudor Strulea susține că bostanul este pur ecologic, că nu a adăugat nici un fel de chimicale. A crescut atît de mare din semințe obișnuite, pe care le păstra acasă. ”Am o livadă tînără și m-am gîndit să plantez printre rînduri niște bostani”, povestește dînsul, după care face o remarcă: ”Vara aceasta nici măcar nu i-am udat”. Cu toate acestea, gospodarul s-a ales cu o recoltă frumoasă de dovleci furajeri și alimentari, mulți dintre care au ajuns să cîntărească circa 40 de kilograme.
Astfel, de pe două rînduri cu lungimea de circa 150 de metri, dînsul a adunat vreo trei tone de bostani. Cei furajeri i-a vîndut, în mare parte, crescătorilor de porci din zonă, iar cu cei alimentari are de gînd să iasă la piața agricolă. Intenționează să ia 1,5 lei pentru un kilogram.
Cel mai mare bostan, vedeta sărbătorii ”Toamna de aur”, a fost dăruit, imediat după concurs, Școlii Profesionale din Nisporeni. Tudor Strulea a avut o singură rugăminte: să-l invite la plăcinte.
Directorul Școlii Profesionale, Dumitru Lupei, a declarat, la rîndul său că, deocamdată, va utiliza cadoul pentru ”înfrumusețarea muzeului școlii”.
Mai tîrziu, bostanul va fi dat pe mîna elevilor care învață meseria de bucătar, pentru a prepara din el mai multe feluri de bucate, inclusiv plăcinte.
Apropo, acest succes l-a făcut pe Tudor Strulea să se apuce mai în serios de cultivarea dovlecilor. Dînsul își dorește ca la anul să bată propriul record și – de ce nu? – să obțină cel puțin locul doi la concursul național. De notat că, în acest an, cel mai mare dovleac crescut în Republica Moldova a fost de 118 kilograme și a fost prezentat la Festivalul ”Bostaniada” de la Lozova Strășenilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *