Vor primi apă printr-un apeduct magistral

Apeduct Calarasi

Opt sate din raionul Călărași vor beneficia, în cîțiva ani, de apă din Nistru. Este vorba de: Vărzărești, Pitușca, Tuzara, Sipoteni, Seliște, Peticeni, Vălcineț și Răciula. Acest lucru va fi posibil, grație construcției apeductului  magistral Vadul-lui-Vodă – Chișinău – Strășeni – Călărași. Potrivit site-ului oficial al Ministerului Mediului, pînă la începutul anului 2015, va fi elaborat studiul de fezabilitate al proiectului respectiv. Sursa de finanțare în acest scop este stabilită – Guvernul Federal al Germaniei, care va oferi 5 milioane de euro. A fost semnat deja și un memorandum de înţelegere în acest sens cu partea germană.
Apeduct CalarasiMinistrul Mediului, Valentina Țapiș, a declarat pentru Moldova.org, cu referire la subiectul respectiv: „Urmează a fi desfăşurat procesul de elaborare a tuturor documentelor, astfel încît, pînă în 2016, să fie construită şi magistrala centrală a acestui apeduct. Ulterior, vor fi construite şi ramificaţiile interne ale acestuia”. Valoarea totală a proiectului va stabilită după finalizarea studiului de fezabilitate. Tot atunci, va fi clară care va contribuţia tuturor părţilor interesate în  realizarea proiectului. Treptat, cele opt localități călărășene vor fi conectate la apeductul magistral.
”Acest apeduct este unul binevenit și foarte necesar pentru populație, ținănd cont de faptul că apa din raionul nostrum este de o calitate proastă”, a subliniat Ilie Rău, președintele raionului Călărași.
În anul 2013, autorităţile din Chişinău, Străşeni şi Călăraşi au semnat un memorandum de înţelegere pentru cooperarea la construcţia acestui apeduct.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *