A fost la ”furat” căpșune și cunoștințe

capsuni
În fotografie: Petru Vizitiu

A furat căpșuni tocmai din Marea Britanie. Da-da, le-a furat! Nu a comis o crimă. Și le-a dorit pentru experimentele sale.
Petru Vizitiu, un agricultor din Cristoforovca, a reușit să aducă acasă, în buzunar, de la mii de kilometri distanță… șapte fire de  căpșun de soiuri noi remontante, pe care le-a smuls, fără să fie văzut de cineva, dintr-o seră din apropierea Londrei. După ce a ajuns acasă, le-a plantat, dar numai vreo trei s-au prins, ne-a spus dînsul.
”În Republica Moldova nimeni nici nu a auzit de soiurile pe care am reușit să le aduc din  Anglia”, ni s-a lăudat agricultorul, menționînd că este vorba de căpșuni cu fructe dulci și aromate, care rodesc aproape tot anul. Pentru obținerea acestor soiuri, cercetătorii englezi au cheltuit circa un milion de euro. A meritat să ia și Petru Vizitiu din Moldova cîteva fire, fie și pe furiș.
Dînsul, însă, nu a făcut un drum atît de lung pentru a se aventura la furat căpșuni, ci pentru a studia cele mai avansate tehnologii de producere a lor în serele căpșunarilor englezi. S-a deplasat în Marea Britanie, în cadrul unui grup de agricultori moldoveni, după noi cunoștințe. A fost o vizită fructuoasă, avea să spună Petru Vizitiu după ce a revenit acasă. ”Noi cunoaștem încă prea puțin despre creșterea căpșunului în sere”, a fost concluzia dînsului. De exemplu, nu au știut mare lucru despre metodele de tratare a căpșunului împotriva multor boli, la fel era necunoscut și sistemul de feritilizare. Englezii le-au dat, vorba moldoveanului, mură în gură.
Programul vizitei a inclus numeroase deplasări la întreprinderi specializate în cultivarea căpșunilor atît în sere, cît și în cîmp deschis, la pepiniere, la un institut de cercertări. Totodată, grupul de producători moldoveni a avut ocazia să ia și lecții practice. A învățat, bunăoară, cum să prognozeze recolta anului viitor.
Ce mai, Petru Vizitiu a revenit acasă cu un bagaj de cunoștințe pe care este gata să-l aplice în practică chiar la el în grădină, dar și să-l transmită colegilor săi, celor care doresc să inițieze afaceri de creștere a căpșunelor în sere sau care deja se ocupă cu aceasta.
Deoarece creșterea căpșunilor în sere este o îndeletnicire relativ nouă în regiunea Ungheni –Nisporeni – Călărași, agricultorul din Cristoforovca i-ar sfătui pe cei care vor să se apuce de așa ceva, să planteze căpșuni, mai întîi, pe suprafețe mici, iar apoi, după ce se vor convinge că totul decurge ca la carte, să-și extindă afacerea.
Vizita de studiu în Marea Britanie a fost posibilă, grație Proiectului Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor, co-finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Corporația ”Millenium Challenge Corporation”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *