Primul ”frate” – de peste mări și țări

În fotografie: Gata, acordul e semnat! Cei doi primari: Jaan Aioots (în stînga) și Sorin Gurău

În fotografie: Gata, acordul e semnat! Cei doi primari: Jaan Aioots (în stînga) și Sorin Gurău
În fotografie: Gata, acordul e semnat! Cei doi primari: Jaan Aioots (în stînga) și Sorin Gurău

Zi istorică pentru satul Costuleni. Cu sprijinul Ambasadorului Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, al guvernatorului regiunii estoniene Jogeva, Vicor Svjatoshev, dar și cu ajutorul Domnului, vorba primarului Sorin Gurău, pe 11 octombrie, aici a fost semnat primul acord oficial de colaborare și fraternitate.
De acum înainte, satul Costuleni va avea un prieten la mii de kilometri. Este vorba de localitatea Poltsamaa din regiunea Jogeva. În prezența unei delegații impunătoare din Estonia și Finlanda, dar și a zeci de costuleneni, acordul a fost semnat de către cei doi primari: Sorin Gurău și, respectiv, Jaan Aioots.
”Am vizitat Estonia cu mai bine de un an în urmă, în cadrul unei delegații a Consiliului raional Ungheni. M-a impresionat mult ceea ce am văzut acolo și mi-am zis că ar fi bine să ne apropiem mai mult, pentru că avem ce prelua de la estonieni”, a menționat primarul de Costuleni. Zis și făcut. Autoritățile din Poltsamaa, o localitate relativ tînără, de doar 88 de ani, cu o populație de circa 4800 de locuitori, au acceptat propunerea costulenenilor.
”Urmează să identificăm principalele direcții de colaborare, iar spre primăvară să le punem în aplicare”, a remarcat Sorin Gurău. S-a convenit deja asupra unor proiecte comune în domeniul educației și culturii. Formația folclorică ”Frunzișoară-Lozioară” a reușit să-i impresioneze pe estonieni și a primit invitația la un festival folcloric din Jogeva din anul viitor.
Anterior, costulenenii au ajuns la înțelegeri verbale cu autorități din România pentru colaborare, mai ales că localitatea este situată chiar pe malul Prutului. Dar nu s-a mers mai departe.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *