Vor fi mai sănătoși și mai plini de viață

paulestiMașinuțe din lemn, leagăne de tot felul, tobogane, nisipiere și chiar o scenă viu colorată au apărut în curtea grădiniței din Păulești. Toate acestea se datorează proiectului ”Îmbunătățirea condițiilor de joacă pentru copiii din satul Păulești”, implementat de un grup de inițiativă din localitate. Astfel, cei 20 de copii ce frecventează zilnic grădinița au cele mai bune condiții de joacă.
”Ne-am propus să promovăm un stil de viață sănătos, ca să se reducă numărul de îmbolnăviri la copii”, explică Maria Ciorchin, coordonatoarea proiectului, ea și directoarea bibliotecii din sat. Pînă nu demult, grădinița dispunea doar de un teren sportiv, destinat mai mult pentru copiii de vîrstă școlară, căci instituția respectivă își desfășoară activitatea în clădirea fostului gimnaziu. ”Totul era vechi, ceea ce punea  în pericol viața copiilor, astfel că educatoarele erau nevoite să organizeze multe dintre activități în încăperi închise. Bineînțeles că această situație nu era în detrimentul micuților”, povestește Maria Ciorchin. Tocmai din acest considerent, dînsa și-a propus realizarea proiectului cu pricina.
Acum, copiii de la grădinița din Păulești vor fi mai sănătoși și mai protejați. Imediat după inaugurarea terenului de joacă, anume ei au fost cei care l-au apreciat. Drept mulțumire, au urcat pe scena renovată prezentîndu-le celor prezenți un adevărat spectacol.
”Programul CIVITA mi-a oferit șansa să soluționez o problemă în comunitatea mea și sunt mîndră că am reușit. Mă bucur că am putut să-mi conving consătenii să se implice activ”, a mai spus șefa bibliotecii publice din Păulești. Dînsa a recunoscut că se simte, în prezent, foarte împlinită, știind că micuții de la grădiniță petrec tot mai mult timp afară, pe terenul de joacă.
De notat că în cadrul Programului CIVITA au fost concepute şi dezvoltate o serie de iniţiative comunitare, menite să sporească implicarea femeilor din localităţile rurale în viaţa socio-politică. Astfel, și Maria Ciorchin, timp de un an, a beneficiat de seminare de instruire, reușind să învețe cum să elaboreze și să implementeze un proiect. Dovada e pe față – terenul de joacă pentru copii. Pe 17 octombrie, atît grădinița, cît și acest teren de joacă au fost sfințite.
De menționat că proiectul a fost implementat cu suportul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, al Fundaţiei Soros-Moldova şi al Guvernului Suediei. Valoarea totală este de peste 40 de mii de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *