Un sat față în față cu un mare pericol

În fotografie: Satul Hîrcești văzut din satelit, pămîntul dă semne de mișcare

În fotografie: Satul Hîrcești văzut din satelit, pămîntul dă semne de mișcare
În fotografie: Satul Hîrcești văzut din satelit, pămîntul dă semne de mișcare

Satul Hîrcești, cu o populație de circa 500 de personae, are toate șansele să dispară de pe harta raionului. Și asta, din cauza alunecărilor de teren. Urmare a unui studiu realizat în vara anului curent, de către savanții de la Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului “Nicolae Dimo” din Chișinău, s-a stabilit că în zona localității respective a pornit un proces activ de alunecări de teren. În cazul unor condiții prielnice, satul va dispărea – este verdictul oamenilor de știință.
”Prostii!”, aceasta a fost prima reacție a primarului Vasile Bodrug, după care dînsul a explicat că, de fapt, alunecările de teren nu sînt un fenomen nou aici. Au fost și, probabil, vor mai fi. Dar să dispară un sat întreg?  ”Nu se mai duce totul la vale”, spune  primarul, de parcă ar vrea să-și insufle lui, dar și consătenilor, mai mult optimism.
Totuși, în cazul în care se va întîmpla ceea ce prezic savanții, primăria are de unde să le ofere oamenilor noi terenuri pentru construcția caselor, căci rezerva e de 35 de hectare. Mai complicat, se pare, ar fi cu acțiunile de protecție civilă. Nu există nici bani, nici resurse umane, spune Vasile Bodrug. ”Fără susținerea din partea statului, nu facem nimic”, adaugă dînsul. Anual, potrivit primarului, se acumulează 12-13 mii de lei în acest scop. În plus, oamenii nu ies nici la hram, darmite la instruiri pentru a fi gata de un eventual dezastru.
”Doar împădurirea ar putea salva situația, dacă nu cumva e prea tîrziu”, ne-a spus Iurii Rozloga, doctor în biologie, șef de laborator la Institutul “Nicolae Dimo”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *