Sănătatea generației tinere, cine se gîndește la ea?

Imagine simbol

Imagine simbol
Imagine simbol

În ultimul timp, se constată o întinerire a unor maladii care afectează tot mai mulți copii. Totodată, a crescut și perioada de tratare a acestora, din cauza imunității slabe. Este concluzia la care au ajuns medicii, specialiști în problemele mamei și copilului din regiune.
Așadar, care sînt bolile specifice copiilor, cauzele apariției lor și ce soluții ne propun doctorii în acest sens? Am încercat să aflăm răspunsul de la Silvia Profire din Nisporeni, Vitalie Triboi din Călărași și Nina Bucătaru din Ungheni, toți specialiștii în problemele mamei și copilului în cadrul spitalelor în care activează.
Boli specifice copiilor
Bolile aparatului respirator ocupă, de mai mulți ani, locul întîi în topul maladiilor de care suferă copiii pînă la vîrsta de 7 ani, susțin medicii. ”În ultimul timp, acestea au trecut din lista bolilor sezoniere în cea a bolilor întîlnite anul întreg”, afirmă Silvia Profire. Cu o completare a venit și colega sa din Ungheni, Nina Bucătaru: ”Mulți copii pot face pneumonii și de cinci ori pe an,  boala luînd o formă cronică”.
Tot în lista bolilor specifice copiilor din această categorie de vîrstă se înscrie și anemia, ca o consecință a nivelului scăzut de fier în organism.
Cînd încep a merge la școală, apar și alte maladii. Copiii se expun tot mai mult bolilor aparatului digestiv, susțin într-un glas medicii. Gastritele și colite sînt la ordinea zilei. În ultimul timp, a întinerit semnificativ ulcerul duodenal. ”Dacă, anterior, această maladie apărea, cel mai devreme, la vîrsta de 18 ani, acum tot mai frecvent este depistată la copii de 12-14 ani”, spune Vitalie Triboi.
Nici durerile de cap, oboselile, tulburările de concentrare, dereglările de vedere nu-i ocolesc. În aceeași listă a suferințelor se mai înscrie și scolioza.
Cauze și soluții
Cel mai des copiii se îmbolnăvesc atunci cînd sînt duși la grădiniță. Medicii explică acest lucru prin faptul că, ”odată cu venirea la grădiniță, copilul intră în contact cu fel de fel de agenți patogeni, care îi expun cel mai des infecțiilor respiratorii”.
”Din păcate, la noi unii părinți, din teama să nu-și piardă locul de muncă, își duc copiii la grădiniță chiar și atunci cînd sînt bolnavi, expunîndu-i astfel și pe ceilalți micuți pericolului de îmbolnăvire”, afirmă Silvia Profire, menționînd că în asemenea cazuri copilul ar trebui să fie izolat de semenii săi pe toată perioada de tratament.
Cît privește bolile aparatului digestiv, toți medicii au remarcat că motivul principal este alimentația de ocazie și incorectă a copiilor. ”Un elev, după șapte lecții la școală, vine acasă pe la  ora 14.00. Nu se știe ce a mîncat pînă atunci și cînd”, menționează Nina Bucătaru, după care subliniază: ”Sînt și eu mamă a unui copil de vîrstă școlară și cunosc bine acest aspect”.
Dar și mai grav este că unii copii, în loc să mănînce o chiflă și un ceai călduț, se limitează la cipsuri, pesmeți, gume de mestecat, băuturi carbogazoase, ce conțin o mulțime de adaosuri și coloranți. În combinație, toate aceste produse sînt ca o bombă pentru tractul digestiv al copiilor, afirmă medicii. E trist că produsele respective pot fi cumpărate la gheretele din apropierea instituțiilor de învățămînt și sînt la îndemîna oricui.
Un alt motiv de îngrijorare al medicilor pentru sănătatea copiilor ține de tulburările de concentrare și dereglările de vedere. În opinia lor, acestea apar din cauza programului supraîncărat la școală. ”Atunci cînd vine timpul să ia o pauză de la studii, copiii noștri se îndreaptă spre calculator, deși cel mai indicat ar fi o plimbare la aer curat”, susține Vitalie Triboi. Iată că și apar dereglări de vedere, oboseala, durerile de cap.
De situația creată Nina Bucătaru dă vina pe sistemul de educație actual, subliniind că nu doar medicii ar trebui să țină în vizor sănătatea copiilor, dar și pedagogii. ”La acest capitol, sistemul de învățămînt mai are foarte mult de lucru”, subliniază dînsa, după care adaugă: ”Copiilor  trebuie să le fie asigurată în școli o iluminare corectă, o aerisire corespunzătoare a încăperilor, căci de aceasta depinde și nivelul de asimilare al cunoștințelor”.
Doctorul s-a referit și la cauzele apariției scoliozei la copii. Dacă, pînă nu demult, se credea că ”vinovată” e poziția incorectă a elevilor în bănci, acum s-a stabilit că un impact negativ îl are și  greutatea ghiozdanelor. ”Conform normativelor, o geantă nu trebuie să depășească 10% din  greutatea copilului”, explică Nina Bucătaru.
Medicii spun că o schimbare în bine a situației ar putea avea loc numai dacă s-ar munci în comun: medici, pedagogi, asistenți sociali.  O soluție ar fi și inițierea unor campanii de informare privind modul sănătos de viață în rîndurile tinerilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *