Grozeștiul invită ”La cișmele, pe-nserat”

Imagine simbol

Imagine simbol
Imagine simbol

Pe 19 octombrie, la Grozești se anunță o zi plină de conținut folcloric. Aici vor fi concentrate tradițiile și obiceiurile specifice zonei de centru a țării, toate înmănuncheate într-un festival cu numele:  ”La cișmele pe-nserat”. Evenimentul va fi organizat de Asociația Obștească ”Cutezătorul”, care a cîștigat un concurs cultural anunțat de Ministerul Culturii, dar și de  primăria Grozești, cu susținerea Ministerului Culturii.
”Ne-am dorit mult ca Grozeștiul să devină un fel de centru al tradițiilor și obiceiurilor din regiunea de centru. Odată cu desfășurarea acestui festival, vom putea spune că dorința ni s-a îndeplinit”, a declarat pentru ”Expresul” primarul Elena Dobzeu, subliniind că evenimentul va fi  o premieră absolută.
La festival sînt așteptați artiști amatori din toată regiunea de centru, inclusiv din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. ”Ne pare rău că, deocamdată, călărășenii nu au dat curs invitației noastre”, a făcut o remarcă Elena Dobzeu, după care a menționat: ”Cei ce nu vor veni la festival vor avea doar de pierdut”.
L-am contactat pe Dumitru Trifan, șeful Direcției cultură și turism Călărași, să aflăm motivul pentru care nu a răspuns invitației grozeștenilor. ”Poate au trimis-o cu vreun porumbel care, din greșeală, a ajuns în Călărașii României”, a răspuns dînsul în glumă, după care a explicat, la modul serios, că nu cunoaște nimic despre acest eveniment.
În schimb, unghenenii și nisporenenii sînt gata să meargă la Grozești. De la Nisporeni și-a anunțat participarea ansamblul ”Moștenitorii”, iar de la Ungheni – formația folclorică ”Ciutura” din Cetireni, cu obiceiul ”În jurul teascului”. ”Acest obicei, pe lîngă faptul că este specific zonei unghenene, mai este și actual acum”, a explicat Tatiana Babin, specialist la Secția cultură și turism Ungheni.
De notat că fondul de premiere al festivalului este de 17 mii de lei, bani oferiți de Ministerul Culturii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *