Ora adevărului pentru viitorii frizeri

frizer ungheni
În fotografie: Față în față cu ”angajatorul”

frizer ungheni
În fotografie: Față în față cu ”angajatorul”

Au defilat, și-au prezentat modelele, au răspuns la întrebările ”angajatorilor” în fața camerelor foto și video. Mai pe scurt, au fost vedetele zilei. Este vorba de 14 doamne și domnișoare, care au decis să învețe meseria de frizer în cadrul proiectului „Fundația muncii”, implementat de AO „Făclia” din Ungheni.
Ziua cea mare a sosit pe 16 septembrie. În fața unei serioase comisii de examinare, ele au demonstrat tot  ce au reușit să însușească în cele două luni și jumătate de studii, convingîndu-i, la final, pe examinatori că nu au pierdut timpul în van.
Cele 14 cursante au avut parte, în acea zi, de un examen ce s-a desfășurat într-un mod netradițional. În loc de vorbe, s-a purces la fapte. Atît viitoarele frizerițe, cît și modele lor, au prezentat coafuri dintre cele mai diverse, pentru diferite evenimente, vîrste, lungime de păr.
Tot atunci, fiecare a trebuit să treacă o adevărată probă de foc. Față în față cu ele s-a aflat ”angajatorul”, în persoana colegei noastre, Ina Landa. Fiind de meserie jurnalistă, sigur că a știut cum să le ia la întrebări, iar ele au trebuit să răspundă prompt și la obiect.
”Îmi place această meserie, îmi place să o practic, să le fac frumoase pe clientele mele și, în mod special, pe viitoarele mirese”, avea să recunoască una dintre cele mai în vîrstă eleve. La cei 47 de ani ai săi, Maria Suman a avut curajul s-o ia de la capăt, să-și urmeze vocația. Și colegele sale mai tinere au dat dovadă de aceeași sîrguință și dorință de a practica meseria de frizer.
Cea care le-a împărtășit din tainele acestei profesii a fost Iulia Gorincioi, un frizer cu  experiență deja, cu un salon al său, deschis într-o localitate situată la doar cîțiva kilometri de Ungheni – la Cetireni. ”Doamnele și domnișoarele care vin la studii aici sînt ca în clasa întîi și, așa cum învățătoarea îi învață pe copilași să scrie, la fel fac și eu – le învăț cum să țină instrumentele în mînă, cum să facă primele mișcări”, povestește dînsa, după care accetuează: ”În această meserie este nevoie de 5% de talent și 95% – muncă”.
Teoria-i bună și necesară. Dar, vorba ceea, practica bate gramatica. Pentru a exersa cît mai mult, cursantele au mers în satele din preajma Ungheniului, cu adevărate acțiuni de caritate. I-au frezat, fără a lua un ban, pe toți doritorii. De aceea, la ora examenului, au reușit să treacă peste emoții și să demonstreze că sînt pregătite pentru activitatea de frizer.
”Am ales un mod mai puțin tradițional pentru examenul respectiv, ca să le punem pe absolventele noastre față în față cu faptul împlinit. În această meserie ai de a face, în permanență, cu oamenii. De aceea trebuie să poți lăsa la o parte emoțiile, timiditatea, nesiguranța”, a explicat Angela Ciocîrlan, președinta AO ”Făclia”. ”Sper ca aceste fete să-și găsească un loc de muncă pe potrivă, căci au învățat la noi multe lucruri utile, inclusiv cum să scrie un CV sau cum să meargă la un interviu de angajare”, a mai adăugat dînsa.
Primele cursuri de frizeri au fost organizate de către AO ”Făclia” în 2011. Pînă în prezenț, au fost pregătiți deja 82 de frizeri.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *