Medicii de familie – mai aproape de cetățeni

În fotografie: Oficiul medicilor de familie Ciorești: ieri și azi

În fotografie: Oficiul medicilor de familie Ciorești: ieri și azi
În fotografie: Oficiul medicilor de familie Ciorești: ieri și azi

Locuitorii satelor Ciorești și Găureni s-au convins, săptămîna trecută, că cineva, totuși, se gîndește la sănătatea lor. După zeci de ani de așteptare, ei au ajuns să-și vadă visul împlinit. În satele lor, a fost deschis, într-o atmosferă solemnă, cu mulți oaspeți de marcă, în prezența ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, cîte o instituție medicală de toată frumusețea.
Bucuria oamenilor a fost mare. De acum încolo, ei nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Nisporeni pentru un consult medical. Toate serviciile de asistență medicală primară le vor fi puse la dispoziție chiar la ei acasă. Și în ce condiții! În saloane luminoase, mobilate și echipate ca la carte. Mai mult ca atît, edificiile proaspăt deschise sînt atrăgătoare și prin aspectul lor exterior, remarcîndu-se de la distanță în peisajul sătesc.
Potrivit Verei Tăbăcaru, directoarea Centrului de Sănătate Nisporeni, în componența căreia intră și cele două instituții proaspăt deschise, cei circa 800 de locuitori ai satului Găureni vor fi în grija unui medic de familie de la Nisporeni, care va veni aici de două ori pe săptămînă. ”Asta nu înseamnă că în celelalte zile oficiul de sănătate va fi închis. Nu. Aici va activa în permanență o asistentă medicală”, a explicat dînsa.
La Ciorești, o comună cu circa 4000 de locuitori, serviciile de asistență medicală primară vor fi acordate zilnic de un medic de familie și șapte asistenți medicali. ”Mi-am propus să le educ oamenilor de aici o cultură europeană”, a declarat Sergiu Spînu, medic de familie la Oficiul medicilor de familie din Ciorești. Dînsul cunoaște despre cultura europeană în sănătate din experiența proprie. Asta, pentru că, în ultimii 15 ani, a muncit în acest domeniu în străinătate, în Grecia. Acum, a revenit acasă și și-a reluat activitatea de medic de familie. Atunci cînd vorbește despre cultura europeană, Sergiu Spînu se referă, în primul rînd, la un comportament respectuos al pacientului față de doctor. ”În Europa cuvîntul doctorului este lege pentru pacient, așa îmi doresc să fie și la noi”, a menționat dînsul.
Sediul nou al Oficiului medicilor de familie din Ciorești a fost construit prin proiectul Băncii Mondiale și a costat 2 milioane 700 mii de lei. Edificiul din Găureni a fost construit din banii alocați de Fondul de dezvoltare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină – un milion 600 mii de lei.
Potrivit Verei Tăbăcaru, în cel mai scurt timp va fi inaugurat un Oficiu al medicilor de familie și la Iurceni. Și aici edificiul a fost construit din banii Băncii Mondiale, costul proiectului fiind de 2 milioane 700 de mii lei.sanatate1


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *