Regionalizarea spitalelor, deocamdată la nivel de discuții

Spitalul raional Ungheni

Spitalul raional UngheniÎntr-o bună zi, Spitalul raional din Ungheni ar putea deveni unul zonal, pentru toată populația din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Sugestia aparține unor experți germani și a fost făcută cu cîțiva ani în urmă, într-un studiu amplu. Ministerul Sănătății din R. Moldova a acceptat-o.
Dar, se știe, de la vorbe la fapte e o cale foarte lungă. Săptămîna trecută, pe 2 octombrie, politicile în domeniul sănătății la nivel local au fost discutate la Ungheni timp de o zi întreagă. Au fost prezenți lucrători medicali din toată regiunea Ungheni – Nisporeni – Călărași.
La dialog a participat însuși viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu. Dînsul a menționat din start importanța subiectului abordat și necesitatea desfășurării regulate a unor astfel de întruniri teritoriale – ”pentru a familiariza medicii cu reformele din sistemul de sănătate”.
Una dintre aceste reforme prevede regionalizarea spitalelor, a punctat oficialul. Potrivit dînsului, este o necesitate stringentă. ”Reforma respectivă este inevitabilă în condițiile în care se dorește o îmbunătățire a calității serviciilor medicale”, a explicat viceministrul.
S-a discutat despre cooperarea intersectorială pentru îmbunătățirea sănătății populației la nivel local, despre organizarea serviciilor medicale în vederea reducerii maladiilor netransmisibile, despre resursele umane în sistemul de sănătate.
”Dialogul inițiat a fost unul productiv, iar participanții au avut ocazia să facă un schimb de opinii pe marginea subiectelor abordate”, a spus, la final, Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional din Ungheni.
Referindu-se la regionalizarea propriu-zisă, dînsa a menționat că nu exclude faptul că anume la Ungheni va fi unul dintre cele 11 spitale zonale ce se preconizează a fi deschise în Republica Moldova.
Deocamdată,  nu se știe exact cînd se va purcede la această reformă importantă în sistemul de sănătate.  Cert e că e nevoie de o pregătire fundamentală a terenului, dacă se dorește ca ea să fie eficientă și benefică atît pentru lucrătorii medicali, cît, în mod special, pentru pacienți.
S-ar putea ca la Ungheni să fie construit și un nou edificiu, modern, pentru spital. ”Din cîte am înțeles, au fost identificate surse financiare în acest scop. Nu se știe, însă, exact unde se vor îndrepta acești bani: la Ungheni sau la Edineț”, a declarat pentru ”Expresul” Lidia Crăciun . Dînsa și-a exprimat speranța că, indiferent de acest aspect, reforma în sănătate va fi implementată cu succes.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *