Gata! Raionul Călărași scapă de pesticide

În fotografie: Ultimele pregătiri înainte de evacuarea pesticidelor

În fotografie: Ultimele pregătiri înainte de evacuarea pesticidelor
În fotografie: Ultimele pregătiri înainte de evacuarea pesticidelor

Au stat zeci de ani în depozite, creînd un pericol real pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru mediu. Ultimele 100 de tone de pesticide inutilizabile din ultimul depozit vor fi transportate, chiar în aceste zile, în Polonia, unde vor fi distruse. ”Sper că în aproximativ două săptămîni depozitul să fie eliberat, iar pericolul – diminuat”, ne-a spus Victor Chicu, vicepreședintele raionului.
Pesticidele solide au fost păstrate, pînă nu demult, în saci și butoaie de plastic, depozitate într-o clădire cu ușile  închise ermetic, aflată sub pază.
Acum, au fost scoase afară, iar mirosul greu de la ele persistă peste tot. ”Este foarte important ca depozitul să fie eliberat cît mai urgent, căci, în caz de ploi abundente, aceste pesticide ar prezenta un pericol destul de mare pentru populația din jur”, explică Victor Chicu.
Fiind întrebat ce se va întîmpla cu clădirea, oficialul a răspuns: ”Sarcina principală este de a evacua acum pesticidele, apoi vor urma celelalte etape. Vom vedea atunci ce vom face și cu acest depozit”.
Lucrările de reambalare și evacuare la depozitul de chimicale din orașul Călărași au început pe  29 septembrie, ele fiind efectuate de către reprezentanții Ministerului Apărării. Acestea au loc în cadrul unui proiect NATO, susținut de Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Apărării. ”Consiliul raional vine doar cu organizare și suport”, a mai spus Victor Chicu.
În raionul Călărași a mai existat un depozit de chimicale, la Onișcani. Cele 32 de tone de pesticide de acolo au fost evacuate cu două luni în urmă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *