E păcat să-i dăm uitării pe bătrîni

Fotografie din arhiva redacției
Fotografie din arhiva redacției

batrina
În fotografie: ”Bătrînețe, haine grele…”, vorba cîntecului

”Unde-i dreptatea? Unde-i dreptatea, mămucă?”. Nu plînge. Nici măcar nu suspină. Mai degrabă, e un strigăt de disperare.
Cu ani și ani în urmă, foarte multă lume o cunoștea pe Olga Savin din Ungheni. Era isteață, era sufletistă, era o gospodină desăvîrșită. Timp de 42 de ani a lucrat la spital. A fost infirmieră o lungă perioadă de timp – 20 de ani. Alți 22 de ani a lucrat la depozitul spitalului. Avea responsabilități mari. Era respectată, era apreciată.
Acum, la cei 82 de ani ai săi, este uitată de toți și în totalitate. ”Atîția ani am lucrat și nu vine unul de la spital să mă întrebe măcar ce fac”, spune cu tristețe. ”Nu mai are cine, căci nu mai sînt cei care te cunoșteau”, găsește imediat explicația cea care îi stă alături zi și noapte. E o fostă profesoară, care și-a făcut o profesie din a o îngriji pe bătrînă. Știe cum să o aline, cum să-i alunge tristețea. ”Da-a-a… S-o dus toți”, cade de acord mătușa Olga. Dar nu vrea să se împace cu gîndul.
E, practic, singură. Și într-un întuneric total. Nu mai vede nimic de 15 ani. Soțul i-a decedat cu ani și ani în urmă. Feciorul ei e stabilit în Rusia. ”Tocmai în Kuibîșev”, îngînă ea. Fiica e mai mult în Italia decît acasă.
Nu poate să explice ce înseamnă să stai, zi de zi, săptămînă de săptămînă, lună de lună, în casă, la pat, să nu-ți deschidă ușa aproape nimeni.
Ochii îi sînt îndreptați în tavan. ”Ajutați-mă, vă rog”, spune.
”Bătrînețe, haine grele…”, vorba cîntecului.
Cîteva voci noi a auzit sărmana bătrînă în aceste zile. În sfîrșit, visul ei s-a împlinit. I-a pășit cineva pragul. Înseamnă că și-a amintit de ea, înseamnă că nu a muncit degeaba 42 de ani în șir!
Crucea Roșie, filiala Ungheni, în parteneriat cu ”Expresul”, a inițiat o campanie de ajutorare a unor bătrîni solitari. La apelul nostru de a oferi produse alimentare au răspuns imediat toți cei pe care i-am abordat: Ion Becu, proprietarul unui magazin alimentar și al unui depozit din Ungheni, Ivan Danileico, proprietarul unei fabrici de panificație, Haralambie Chirilov, președintele UCOOP Ungheni, Victoria Soltan, directoarea unui centru de agrement, Dimitri Fervețki, proprietarul unei întreprinderi avicole din Pîrlița. Au donat  de toate, începînd cu ouă, zahăr, orez sau paste făinoase și terminînd cu ceai, biscuiți și sucuri. Astfel, grație acestor oameni inimoși, peste 30 de bătrîni din Ungheni s-au simțit un pic mai fericiți.
”Sper să putem continua această campanie. Mă bucur că cei cărora le-am solicitat ajutorul au fost foarte receptivi. Chiar neașteptat de receptivi”, a menționat Elena Gavrișov, președinta filialei Ungheni a Crucii Roșii, după care a subliniat: ”Bătrînii noștri au nevoie de atenție. E păcat să-l dăm uitării”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *