Plasele prezentului și fructele viitorului

În fotografie: Sistemul antigrindină de la Grozasca

În fotografie: Sistemul antigrindină de la Grozasca
În fotografie: Sistemul antigrindină de la Grozasca

Înfiinţată acum doi ani, Gospodăria Ţărănească ”Olga Serbuşco” din Grozasca are, la ora actuală, patru hectare de meri soiurile ”Golden Delicious” şi ”Jona Gold”. Aceste livezi, susțin specialiștii, sînt rentabile, dar și necesită multă îngrijire.
Chiar recent, deasupra livezii cu meri de la Grozasca a apărut ceva ce nu s-a mai văzut prin părțile locului. Este vorba de o plasă antigrindină, astfel că, de acum înainte, proprietara, Olga Serbuşco, va fi mai liniștită, căci merii plantați nu vor mai avea de suferit, cel puțin, din cauza grindinei.
Sistemul – cel mai nou şi performant – a fost instalat, grație susținerii de către Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală (ACSA) prin Programul ”Managementul dezastrelor și riscurilor climatice în R.Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Prin eforturile depuse, Olga Serbuşco a reuşit să obțină de la finanțator aproape 50%  din suma totală necesară pentru acest sistem antigrindină. ”Ideea a  apărut din necesitatea de a-mi ocroti  plantaţia de grindină, căci am investit foarte mult în livadă”, marturiseşte dinsa.
În pofida cheltuielelor, de circa 38000 de euro, se poate observa deja o mulţime de avantaje a sistemului de plase antigrindină. Cîștigul primordial, susține proprietara, este protecţia sută la sută a livezii. În plus, se evită deteriorarea pomilor, se reduc pagubele produse de grindină, dar şi de vînturile puternice.
Fiind întrebată de unde a aflat despre plasa propriu-zisă, Olga Serbușco a raspuns scurt: ”Atunci cînd vine vorba de sume enorme de bani, soluţii mereu se găsesc”, după care a menționat că  despre proiectul privind plasa antigrindină a aflat, probabil, din mass-media. Adevărul e că nici nu-și mai amintește cu exactitate sursa, dar contează, pînă la urmă, ceea ce reușești să faci. Iar agricultoarea din Grozasca a reușit.
Fiind prima plasa antigrindină în raionul Ungheni, la data de 25 iulie, în plantaţia horticolă a Gospodariei Ţărăneşti Serbuşco Olga s-a desfășurat un seminar de promovare și informare cu privire la exploatarea sistemului de plasă antigrindină. Organizatori – ACSA și Direcția Agricultură și Alimentație Ungheni. Au venit zeci de fermieri din raionul Ungheni, interesați de acest nou sistem. Nu au regretat, căci au aflat multe lucruri noi. De exemplu, că, pentru a fixa plasa, livada pomicolă trebuie să conţină cel puţin 3000 de pomi la hectar. Sau că termenul de exploatare a sistemului e de 15 ani.
Chiar dacă au rămas impresionați de cele văzute, unii fermieri s-au arătat sceptici că vor putea avea și ei, în scurt timp, asemenea sisteme antigrindină, deoarece costurile sînt foarte mari – la un hectar trebuie să investești circa 10000 de euro. Au existat, însă, și multe personae optimiste.  ”Ideea e foarte bună şi actuală. Cred că ar fi binevenit să avem şi noi astfel de sisteme antigrindină, mai ales pentru economia noastră”, a subliniat Ion Călugăreanu, agronom din Cornești.
Menţionăm că printre primii în ţară au început să utilizeze plasele de protecţie a plantaţiilor pomicole o întreprindere din satul Chipeşca, raionul Şoldăneşti. În raionul Ungheni este, deocamdată, unica instalație de acest fel.
Mihaela Ciupercă,
student stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *