Votat în prima lectură | Orașul Ungheni va obține statut de municipiu

Intrarea în oraşul Ungheni dinspre capitala Republicii Moldova, Chişinău.Oraşele Cahul, Ungheni, Soroca şi Orhei vor obţine statut de municipiu! Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de deputaţi la şedinţa Parlamentului.

Astfel, proiectul de lege a organizării administrativ-teritorială a Republicii Moldova prevede că aceste oraşe vor avea o autonomie economică, financiară şi de luare a deciziilor, esenţial diferită faţă de posibilităţile pe care le au în prezent.

Unul dintre autorii proiectului de lege, Tudor Deliu, a specificat că aceste patru oraşe întocmesc toate criteriile legale care permit acordarea statutului de municipiu.

„Un municipiu este o localitate de tip urban, cu importante structuri industriale şi financiare. Coraportând la oraşele menţionate, totul se încadrează. Rog susţinere în acordarea statutului de municipiu acestor patru urbe care conicid prevederilor legale”, a spus Deliu.

Mai mult, deputatul PLDM Ion Butmalai a concretizat că acest proiect de legeva fortifica procesul de integrare în Uniunea Europeană a ţării noastre.

„Dezvoltarea regională este un important obiectiv în procesul intergrării Moldovei în UE. Moldova este ţara cu cel mai scăzut grad de urbanizare. Oraşul Cahul, Soroca, Ungheni şi Orhei se încadrează perfect în parametrii de a deţine statutul de municipiu”, a declarat Butmalai.

O idee similară a fost împărtăşită şi liderul fracţiunii PD, Marian Lupu, care a subliniat că statutul de municipiu va contribui la dezvoltarea acestor localităţi. Totodată, formaţiunea a propus ca în cadrul proiectului de lege, să fie incluse oraşele Edineţ şi Hânceşti.

„Numărul de populaţie nu trebuie să fie criteriul de acordare a statutului. Strategia de documentare va oferi idici de creştere economică”, a precizat Lupu.

Sursa:PUBLIKA.MD


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *