O pasiune cu iz de afacere exotică

În fotografie: Şinşilele de la Călăraşi

În fotografie: Şinşilele de la Călăraşi
În fotografie: Şinşilele de la Călăraşi

La cei 27 de ani ai săi, Vitalie Curecheri din Călăraşi ştie ce vrea. E un tînăr ambiţios, pus în permanenţă pe experimente şi căutător de nou şi netradiţional. Acum ceva timp, a iniţiat o afacere mai puţin obişnuită pentru moldoveni. Creşte şinşile, nişte animăluţe mici şi drăguţe, înrudite cu veveriţele, foarte apreciate pentru blana lor deasă şi strălucitoare.
„Mereu mi-a plăcut să fac ceva netradiţional. Vreau să fiu unic”, recunoaşte. Dar, aşa cum nu poţi face prea multe lucruri unicale cu puţini bani, el a apelat după ajutor atît la rude, cît şi la Programul PARE 1+1.
S-a îndrăgostit de şinşile imediat. Le-a văzut la nişte prieteni de ai săi din România. Atunci i-a şi intrat în cap ideea să crească şi la el acasă, la Călăraşi, aceste animăluţe pufoase. Dar tentativa de a aduce în Moldova cîteva familii de şinşile a eşuat. A fost oprit la frontieră. Vitalie nu a lăsat mîinile în jos. Mai tîrziu, a cumpărat cîteva familii de şinşile de la un producător din Moldova.
Trebuie de spus că o familie din şinşile: un mascul şi cinci femele – costă circa 600 de euro. Mai e nevoie de cuşti speciale. Pînă aici e simplu, dacă ai bani. Problema cea mare e întreţinerea lor. Vitalie a apelat la prietenii săi din România. De mare ajutor i-a fost şi Mihai Stăvilă, unul dintre cei mai importanţi crescători de şinşile din R. Moldova. L-am întrebat dacă nu se teme de concurenţă. Răspunsul a urmat imediat: „La noi nu există concurenţă, sînt foarte puţini doritori de a creşte şinşile. Mai mult ca atît, foarte mulţi se tem să iniţieze o afacere în acest domeniu”.
Poate povesti ore în şir despre animăluţele pe care le-a îndrăgit necondiţionat. „Şinşilele sînt foarte gingaşe. Ele necesită o atenţie sporită, o alimentaţie corectă”, spune Vitalie Curecheri.
În prima jumătate de an de la iniţierea afacerii, a pierdut patru familii. De vină a fost apa din fîntîna de la poartă. S-a stabilit ulterior că avea o cantitate mult prea mare de nitraţi. „Am crescut de mic cu această apă şi mi se părea că este cea mai bună. Iată că s-a dovedit că nu e chiar aşa”, face tînărul o remarcă. A început să aducă apă de la izvor. Problema s-a rezolvat!
Şi cu mîncarea se poate întîmpla orice. E nevoie de mîncare specială. În cazul în care se umezeşte, şinşilele refuză s-o consume.
Dacă în compoziţia specială sînt mai multe grăunţe, femela poate să se îngraşe şi să nu mai producă pui. „Iată aşa, problemele se ţin lanţ, una de alta”, concluzionează dînsul, după care continuă cu explicaţiile. În cuşti trebuie să existe în permanenţă o piatră sau o bucată de lemn, pentru ca şinşilele să poată roade. În caz contrar, le cresc dinţii şi nu pot închide gura. Rezultatul: nu pot mînca. Şi temperatura aerului trebuie să fie constantă, de 13-15 grade. Dacă e prea cald, mai sus de 25 grade, animăluţele mor.
Chiar dacă problemele se ţin lanţ, iar creşterea şinşilelor e o afacere greu de dus, Vitalie nu vrea să renunţe. Are, în prezent, peste 50 de familii de şinşile, iar încăperea în care le ţine este adaptată pentru 80 de familii. Nu se va opri la această cifră. Este dispus să mai construiască o  încăpere, căci afacerea s-a transformat pentru el în pasiune.
Înainte de a intra în încăperea unde-şi duc traiul aceste animăluţe, Vitalie Curecheri ne-a rugat să păstrăm linişte maximă, ca să nu le agităm cumva. I-am respectat dorinţa. La intrare, am văzut un orar, lipit pe uşă. „L-am pus aici, ca să fiu mereu pe fază. Trebuie să le dau stafide, mere, crengi de nuc. Hrana lor trebuie să fie diversificată şi cu multe vitamin”, explică. Mîncare le dă doar dimineaţa şi seara, cîte 35 de grame. Pentru o şinşilă, este necesar lunar un kilogram de compozuiţie specială, care costă opt lei.
Celelalte costuri, însă, sînt mult mai mari, astfel că, deocamdată, nu a înregistrat nici un venit. Dar e sigur că va reuşi.
Vitalie Curecheri spune că nimeni nu cunoaşte despre afacerea sa exotică. Deci, noi sîntem cei care, iată, îi dezvăluim secretul. Cel mai exotic secret.
 În fotografie: Vitalie Curecheri cu prietena sa exotică
În fotografie: Vitalie Curecheri cu prietena sa exotică


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *