O zi dedicată emigranților

Imagine simbol: timpul.md

Imagine simbol: timpul.md
Imagine simbol: timpul.md

„De ce să nu aibă şi emigranţii o zi a lor?”, s-a întrebat, la un moment dat, primarul de Zberoaia, Damian Pîrlici. Unde mai pui că şi el a fost, ani buni, emigrant. În plus, la ora actuală, fiecare al optulea locuitor al satului este plecat la munci în străinătate.
La Zberoaia se ştie exact: în prezent, muncesc peste hotare 220 de săteni din numărul total de 1865. Cei mai mulţi dintre ei au ales ca punct de destinaţie Italia sau Rusia. Au ajuns însă şi în Spania, Portugalia, Grecia, Germania, Israel….
Iată că, deja al treilea an consecutiv, la începutul lunii august, aici, la Zberoaia, are loc o sărbătoare dedicată celor plecaţi departe de casă. Localnicii așa și au numit-o, Ziua emigranților, iar iniţiativa a venit chiar de la primar. „Am gustat și eu pîinea din străinătate, cunosc toate dedesubturile vieții de emigrant. Măcar o dată pe an merită să ne amintim de oamenii care muncesc acolo, cîștigă bani și îi trimit acasă, la cei apropiați”, explică dînsul motivul care l-a făcut să inițieze o asemenea sărbătoare.
Dînsul susţine că Ziua emigranților este un bun prilej de a le mulțumi acestor oameni pentru tot ceea ce fac și de a-i încuraja să revină acasă. „Ne place sau ba, dar trebuie să recunoaştem că, de felul cum le merge consătenilor noştri peste hotare, depinde, în mare parte, nivelul de trai al celor rămași acasă”, a subliniat primarul.  Şi nu doar atît. Potrivit dînsului, un merit aparte al emigranţilor moldoveni, inclusiv al celor din Zberoaia este faptul că ei promovează în lume tradiţiile şi obiceiurile noastre, astfel făcînd ca despre Republica moldova să se cunoască mult mai multe.
Ca și în anii precedenți, Damian Pîrlici are de gînd să organizeze, de Ziua emigranților ,o adevărată sărbătoare în aer liber . A fost stabilită deja data exactă. Evenimentul va avea loc pe 10 august, în zi de duminică și va conţine o mulțime de activități de divertisment, dedicate tuturor zberoienilor, de la mic la mare, dar, în mod special, celor reveniți acasă de peste hotare într-o scurtă vacanță. Pentru acea zi se pregăteşte şi un spectacol, ce va fi prezentat de artiştii locali.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *