Emilia Ghemu: „Ca să fii un medic bun, trebuie să fii și un psiholog bun”

În fotografie: Emilia Ghemu, medic stomatolog din Călăraşi

În fotografie: Emilia Ghemu, medic stomatolog din Călăraşi
În fotografie: Emilia Ghemu, medic stomatolog din Călăraşi

De 19 ani munceşte ca să le uşureze suferinţele oamenilor. Cu durerea de dinţi nu te pui. Dumnezeu a înzestrat-o cu bunăvoință, răbdare și dibăcie, calităţi mai mult decît necesare în profesia sa. Chiar dacă e originară din raionul Drochia, Emilia Ghemu, medic stomatolog, se simte deja călăraşeancă. A venit la Spitalul raional din Călăraşi imediat după absolvirea Universităţii de Medicină din Chişinău. De şapte ani, are cabinetul său privat. I-am păşit pragul în ajunul Zilei lucrătorului medical şi a farmacistului. Nu pentru un consult, ci pentru un interviu.
Ce v-a determinat, doamnă Emilia Ghemu, să deveniți medic stomatolog?
Visul meu dintotdeauna a fost să devin medic. Îmi doream să fiu cardiolog, dar, ascultînd de sfaturile celor din jurul meu, am decis să aleg, în cele din urmă, stomatologia. Că a fost noroc sau nenoroc – nu știu. Cred, totuși, că a fost o alegere bună. Mereu vin cu plăcere la lucru.
Să înţeleg că nu aţi regretat niciodată că v-ați ales această meserie?
Nu am regretat şi nici nu regret. Îmi place medicina. Îmi place, în mod deosebit, să lucrez cu pacienți înțelepți, să discut cu ei. De fapt, încă în școala medicală pe care am făcut-o iniţial, profesorul de psihologie mi-a spus că voi fi un psiholog bun. Acum ştiu: ca să fii un medic bun, trebuie să fii și un psiholog bun.
Care a fost situația cea mai critică din activitatea dumneavoastră de pînă acum?
La situații critice ne așteptăm în fiecare zi – acestea-s riscurile meseriei. Dar ceva ieșit din comun nu am avut și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru aceasta.
Care este cel mai bun lucru în a fi medic?
Capacitatea de a putea acorda ajutor pacienților, de a-i vedea ulterior mulțumiţi și cu zîmbitul pe buze.
Să revenim la stomatologie. Care este patologia cea mai frecventă în acest domeniu? Ce le recomandați pacienților în această privință?
Caria dentară reprezintă una dintre cele mai răspîndite probleme atît la adulți, cît și la copii. Din păcate, încă foarte puțini respectă normele de igienă, iar consecinţele-s pe faţă. Recomand tuturor să-ţi perieze dinții după mese și înainte de culcare, să schimbe periuța de dinți o dată în lună, să efectueze un contol la cabinetul stomatologic cel puțin de două ori pe an.
Ce îi sfătuiți pe tinerii absolvenți ai Facultății de medicină?
Să se înarmeze cu foarte multă răbdare și să rămînă medici în adevăratul sens al cuvîntului.
Un cuvînt de încheiere pentru pacienți.
Să aibă încredere în medici, să respecte tratamentul prescris, iar igiena să fii pusă pe primul plan. Le doresc tuturor foarte multă sănătate.
Alexandru Trifan,
student stagiar


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *