O grădiniţă de milioane cu copii fericiţi

În fotografie: Sărbătoare la grădiniţa din Horodişte

În fotografie: Sărbătoare la grădiniţa din Horodişte
În fotografie: Sărbătoare la grădiniţa din Horodişte

Pe 18 iulie, 18 copilaşi din Horodişte au spus: „Adio, grădiniţă”. A fost un adevărat eveniment pentru sat, căci este prima promoţie de preşcolari după o pauză de cîţiva ani, cînd instituţia nu a activat. În prezenţa părinţilor şi a educatorilor, copilaşii au cîntat, au dansat, au recitat poezii, demonstrînd astfel  tot ce au învăţat aici. Raisa Bosuntea, directoarea grădiniţei, le-a urat drum bun în lumea cărţilor.
În altă ordine de idei, dînsa a subliniat: „Toate realizările pe care le avem le datorăm unor persoane ce s-au implicat şi au pus suflet în tot ceea ce au făcut pentru grădiniţă”. Este vorba de angajaţii instituţiei, de părinţi, de primarul Petru Ceban, dar şi de o consăteancă renumită – Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, pe care directoarea o numeşte sugestiv „mama spirituală, morală şi financiară a grădiniţei din Horodişte”.
„Datorită ei, în anul 2009, au fost schimbate geamurile şi uşile de aici, în sumă totală de 250 mii de lei”, spune Raisa Bosuntea. S-ar fi părut că a fost rezolvată o problemă esenţială, dar… pe pereţi a apărut mucegai. Centrul Sănătate Publică a reacţionat prompt – e nevoie de o reparaţie capitală. În anul 2011, grădiniţa a fost închisă, din cauza condiţiilor neadecvate de lucru. A urmat o pauză de doi ani şi opt luni, timp în care instituţia nu a activat.
Directoarea este sigură că, numai datorită Lilianei Palihovici, astăzi aici răsună glasuri de copii. Iniţial, a fost construit un nou sistem de încălzire, pentru care s-a cheltuit un milion de lei. Apoi, a fost schimbat parţial acoperişul, au fost achiziţionate 40 de paturi. În acest an, tot datorită implicării Lilianei Palihovici, va fi schimbat în totalitate acoperişul, va fi efectuată reparaţia unei grupe, va fi achiziţionat mobilier, dar şi un centru muzical. „Ea vine foarte des la noi. Atunci cînd nu reuşeşete, ne telefonează. Ne ajută mult”, accentuează Raisa Bosuntea, după care face o remarcă: „În sfîrşit, avem o grădiniţă  frumoasă, caldă, cu copiii voioşi, sănătoşi, bine dispuşi”.
La ora actuală, grădiniţa din Horodişte este frecventată zilnic de 60 de copii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *