Mai aproape de istoria şi spiritul românesc

Imagine: www.history.asm.md

Imagine: www.history.asm.md
Imagine: www.history.asm.md

Membrii Asociaţiei Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni: Corneliu Prepeliţă, Livia Caţer, Maria Călin, au participat, în perioada 7-12 iulie, la Şcoala de vară, organizată la Sibiu de către Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române, cu genericul: „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţămînt la începutul mileniului trei”.
“Programul a fost divers, îmbinîndu-se plăcut conferințe interesante cu excursii la monumentele istorice din Transilvania. Simţeam un fel de amărăciune amestecată cu bucurie. Bucuria că avem o istorie şi cultură extraordinară, dar și tristețea că prea puţin se cunoaşte despre aceasta, căci în presă, la radio și televiziune se abordează mai mult subiecte de doi bani”, a menţionat Corneliu Prepeliţă, preşedintele Asociaţiei Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni.
Timp de cinci zile, s-au dezbătut teme importante şi interesante. În faţa participanţilor au venit cu prelegeri adevărate personalităţi, printre care: academicianul Ioan Aurel Pop, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, profesorii universitari dr. Sorin Radu şi Cornel Sigmirean. Nu au lipsit nici activităţile cu caracter didactic-aplicativ, organizate la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu.
Istoricii ungheneni au vizitata Palatul Brukenthal, unde au cunoscut amănunte noi din viața baronului Samuel von Brukenthal, care a fost gubernator al Principatului Transilvania în anii 1777-1787. Au vizitat şi monumente ale culturii şi istoriei noastre româneşti: Muzeul de Istorie din Sibiu, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sîmbăta de Sus, Cetatea Făgăraşului, Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel.
„Ne-am întors acasă cu dorinţa de a reveni la Sibiu, cu satisfacţia că am cunoscut oameni deosebiţi. Am revenit cu sufletul plin de sentimente plăcute că istoria, limba, cultura şi tradiţiile poporului nostru românesc nu s-au alterat, ci din contra: sînt în floare”, a mai spus, la final, Corneliu Prepeliţă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *