Explodează buteliile de aragaz

Imagine simbol: www.pietricel.ro

Imagine simbol: www.pietricel.ro
Imagine simbol: www.pietricel.ro

Satele Ciuteşti şi, respectiv, Şişcani, s-au trezit, într-o bună zi, cu… foc şi pară. Aici au avut loc deflagraţii, din cauza nerespectării regulilor utilizării buteliilor de aragaz.
Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, deflagraţie înseamnă ardere însoţită de explozie şi degajare de căldură.
Cum s-a ajuns pînă aici? Potrivit lui Grigore Rîlea, şeful pompierilor nisporeneni, de vină sînt însuşi oamenii. La Ciuteşti, bunăoară, o gospodină, în dorinţa ei de a prepara cît mai repede cina, s-a apucat, de una singură, să shimbe butelia de aragaz, căci se terminase gazul din ea. Aşa cum sînt moldovencele noastre de la sat, avane la lucru, nu a vrut să apeleze la ajutorul cuiva, a unui specialist de fapt. „Cît e să schimbi o butelie?”, s-o fi întrebat. Ştia femeia că, după ce instalezi o altă butelie, trebuie să verifici dacă nu cumva au loc scurgeri de gaze. Credea că ştie şi cum să verifice. A aprins un chibrit şi l-a apropiat de furtun. În acel moment, a izbucnit focul. De spaimă sau, poate, din neştiinţă, a încercat să acopere flacăra cu mîna. În consecinţă, a ajuns la spital, cu arsuri pe faţă şi pe braţul drept.
La Şişcani, deflagraţia s-a produs într-o casă de oameni mai puţin gospodari, iubitori de băuturi  tari. În plus, „stăpînul” se confruntă şi cu anumite probleme de ordin psihic. Într-un moment de criză, alimentat cu alcool, omul a tăiat furtunul de la butelia de aragaz şi… S-a întîmplat ceea ce trebuia să se întîmple. Bărbatul s-a ales cu arsuri pe un sfert din suprafaţa corpului.
Pompierii avertizează: cu buteliile de aragaz nu e de jucat. Cei doi oameni au avut, practic, noroc, căci putea să fie mult mai grav, iar exploziile produse de gaze să ducă la adevărate tragedii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *