De la „Siberii de gheaţă” la… „Polobocul de aur”

În fotografie: Ion Radu îşi demonstrează vinul din beciul său

În fotografie: Ion Radu îşi demonstrează vinul din beciul său
În fotografie: Ion Radu îşi demonstrează vinul din beciul său

6 iulie 1949. Avea, pe atunci, doar 12 ani. Un băieţel încă, dar care a trebuit să treacă printr-un adevărat calvar.
Ion Radu din Romanovca își amintește şi azi, cu lacrimi în ochi şi multă durere, de acea noapte de groază şi anii care au urmat în „Siberii de gheaţă”. Familia sa, o familie de oameni gospodari, a fost trezită, în miez de noapte, şi dusă departe de casă, de meleagurile natale, de cei dragi.
La cei 78 de ani săi, vorbeşte despre chinurile şi necazurile prin care i-a fost dat să treacă, de parcă ar fi fost ieri. E o rană mereu sîngerîndă a lui, a miilor de moldoveni supuşi represiunilor staliniste. „Nu dă Doamne nimănui să treacă prin ceea ce am trecut noi”, se roagă în șoaptă bătrînul.
În toți cei șapte ani, cît s-au aflat la mii de kilometri de casă, prin ținuturile înderpărtate ale Siberiei, părinții lui Ion Radu nu au încetat, nici pentru o clipă, să își dorească revenirea acasă, întoarcerea la obiceiurile și tradițiile lăsate din moși- strămoși. Chiar dacă a trebuit să înceapă viața de la zero, familia Radu nu s-a dat bătută, iar peste ani, acel băiețandru pe nume Ion, a demonstrat, cu vîrf și îndesat, că neamul său se trage din viță de gospodari.
Nu demult, i-am deschis portiţa. Am păşit în curtea îngrijită, i-am admirat via care îi aduce, an de an, o bucurie imensă, i-am păşit pragul casei sale, unde am fost primiţi şi omeniţi aşa cum numai adevăraţii gospodari ştiu s-o facă.
Apropo, via i-a fost lăsată de tatăl său. Via este pasiunea sa, este mîndria sa, așa cum era, odinioară, pentru tatăl său. De 45 de ani, Ion Radu o îngrijește cu răbdare și cu multă dăruire. Iar via îi răspunde cu aceeaşi monedă, îl răsplăteşte, an de an, cu o roadă bogată de struguri. Astfel, dînsul reuşeşte să producă anual circa 2500 litri de vin. E un vin de casă curat care, consumat aşa cum trebuie, îţi dă putere, îţi inspiră optimism şi dragoste de viaţă. De fapt, Ion Radu produce cinci feluri de vin, unul mai bun decît altul.  Este sigur de ceea ce are în beci. Ştie că nu va trage niciodată cu obrazul pentru producaţia sa. De aceea oamenii tot vin la el să ia din licoarea strugurilor de pe dealul Romanovcăi.
Dar cîţi vor mai veni de acum înainte! Unul dintre vinurile sale roșii, obținut din soiul hibrid „Rayon Dor”, a fost declarat cel mai bun vin în Republica Moldova. Juriul concursului  tradiţional „Polobocul de aur”, format din specialişti în domeniu, care ştiu foarte bine ce înseamnă un vin bun de casă, i-a conferit locul I. În toamnă, la sărbătoarea vinului, desfăşurată la Chişinău, Ion Radu va urca în scenă să-şi ia premiul, fiind aplaudat de mii şi mii de locuitori ai Moldovei, dar şi de străinii veniţi în acele zile la Chişunău.
Chiar dacă se aştepta la un asemenea succes, bucuria i-a fost mare. Munca sa şi dragostea pentru viţa-de-vie i-a fost răsplătită. Cum să nu se bucure?
Revine însă la vin şi face o remarcă: „Vinul bun nu trebuie lăudat, ci trebuie gustat  și atunci totul devine clar”. Ion Radu spune că a descoperit secretele de obținere a unui vin de calitate încetul cu încetul, experimentînd şi tot experimentînd.
Cîteva dintre secretele sale le-a împărtăşit şi cu „Expresul”. ”Eu nu desfund butoaiele, așa cum fac alții. Atunci cînd vinul se termină în butoi, fierb apă cu frunze de hrean, iar uncropul îl torn în butoaie. Repet procedura de două ori, după care clătesc cu apă curată”, spune, dînd, totodată, asigurări că, în urma acestei proceduri, butoaiele sale nu mai au nici un miros de prisos, iar vinul iese curat și gustos.
Fiind întrebat ce l-a motivat să participe la concursul ”Polobocul de aur”, Ion Radu a răspuns fără pic de ezitare: „Nu-i vorba de bani sau premii. Am vrut să demonstrez că și în condiții de casă se poate obține un vin calitativ, bun, care poate face concurență chiar și celor din fabrică”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *