Publicitate politică | Iurie Toma, “motorul” PLDM de la Ungheni

tomaOmul care a rezistat presiunilor lui Gheorghe Papuc şi a ocupat biroul lui Vladimir Voronin
A venit în Partidul Liberal Democrat cu tot sufletul şi cu întreaga familie. Iurie Toma crede că soarta l-a pregătit toată viaţa pentru cele două funcţii importante pe care le deţine în prezent: cea de preşedinte al OT Ungheni a PLDM şi cea de preşedinte al raionului.
Totuşi, pînă a ajunge să se poată lăuda cu realizările din cele două posturi, a trebuit să dea mult din coate.
ZIUA CARE I-A MARCAT VIAŢA
Lui Iurie Toma îi place să vorbească despre familia sa . Atît despre soţie, despre cei trei copii ai săi, cît şi despre cei peste 1700 de membri ai PLDM din Ungheni, pe care îi conduce deja de patru ani. Fiind un prosper om de afaceri, dînsul a fost curtat de aproape toate partidele din R.Moldova, dar nu se simţea atras de politică. „Stăteam cuminte în banca mea şi îmi căutam de treabă, chiar dacă nu a existat afacere de care să mă apuc şi în care fosta guvernare comunistă să nu îmi pună piedici”, spune Toma. Ziua care i-a marcat viaţa a fost 7 aprilie 2009. „După groaznicele evenimente din acea zi, fiica mea mai mare mi-a spus: Şi dacă eram şi eu la acel protest şi aş fi fost reţinută de poliţie şi torturată? Trebuie să te implici pentru a ajuta să se schimbe lucrurile”. Acest îndemn al fiicei l-a mobilizat. Alegerea partidului nu i-a luat mult timp. „PLDM este o echipă tînără, cu un lider puternic. Şi partenerii mei de afaceri din Iaşi mi-au recomandat să merg în echipa lui Vlad Filat”, explică actualul preşedinte al OT Ungheni.
„BOTEZUL DE FOC”
Aderarea la echipa PLDM i-a făcut însă multe probleme lui Iurie Toma. Fiind originar din acelaşi sat cu „fiorosul” ministru al Afacerilor Interne Gheorghe Papuc de pe timpul comuniştilor, el a fost avertizat din start că va avea probleme. Ameninţările, însă, în loc să-l sperie, l-au motivat. „M-am gîndit că, dacă se tem atît de mult de implicarea mea în PLDM, înseamnă că valorez ceva”, spune astăzi zîmbind. Atunci, însă, nu-i ardea de glume. Greutăţile prin care a trecut pentru a forma o echipă puternică la Ungheni, Iurie Toma le numeşte plastic „botezul de foc”. A avut necazuri şi în afaceri, şi în familie. „Pentru că am intrat în PLDM, sora mai mare a mamei mele, care a fost timp de mai mulţi ani secretar al organizaţiei comuniste la Ungheni, a rupt orice relaţie cu noi. Patru ani nu a vorbit cu mama. Abia după ce a văzut realizările mele, şi-a schimbat părerea şi s-au împăcat”, ne dezvăluie preşedintele OT Ungheni a PLDM.
PLANURI DETURNATE
Atunci cînd Iurie Toma a aderat la partid, în raion nu erau decît trei membri PLDM reali şi 2000 de votanţi ai formaţiunii. „Am depus o muncă titanică pentru a-mi face echipă şi a aduna voturi. La alegerile din noiembrie 2010, PLDM a obţinut deja 15 mii de voturi de la ungheneni. La localele din 2011, am cîştigat 15 primării din cele 33 din raion, alţi doi primari au aderat mai tîrziu la echipa noastră. În Consiliul raional avem 12 consilieri. Astăzi avem o alianţă democratică, dar în ziua alegerii preşedintelui raionului, pînă în ultimul minut, nimeni nu s-a aşteptat că aşa va fi.  Democraţii se înţeleseseră să facă alianţă cu comuniştii”, ne dezvăluie cel care, graţie abilităţilor sala de convingere, a reuşit să schimbe angajamentele făcute.
BIROUL LUI VORONIN ŞI URMELE LUI TOMA
Astăzi, Iurie Toma ocupă biroul în care, cu mulţi ani în urmă, îşi începuse cariera politică Vladimir Voronin. Urme ale lui Voronin la Ungheni nu au rămas, dar despre realizările lui Iurie Toma se va vorbi încă mulţi ani în raion. Dînsul a venit la conducerea raionului cu cîteva proiecte de suflet pe care s-a ambiţionat să le realizeze. Primul ţine de aprovizionarea cu apă potabilă a două treimi din locuitorii raionului. „Astăzi, este la fază de finalizare proiectul de construcţie a apeducetlor în 12 localităţi din raion, urmează şi altele. Scopul nostru este să reuşim să aducem apă la robinet în casele a 80 de mii din cei 120 mii de ungheneni”, ne spune preşedintele raionului. În scurt timp, va fin inaugurat şi stadionul  raional, proaspăt reconstuit. „Avem cîteva echipe bune de fotbal în raion. E păcat să nu aibă şi un stadion pe potrivă. Cred că am făcut o investiţie bună renovînd vechiul stadion conform standardelor europene. FIFA ne-a promis că-şi va asuma cheltuielile pentru învelişul de gazon care se ridică la 300 mii de euro”, ne spune el.
LAUDE DE LA COMUNIŞTI
Spre deosebire de alte oraşe din republică, Ungheniul are astăzi mai multe trotuare pavate şi doi kilometri de drum reparat din temelie. „Am ajuns să fim lăudaţi de comunişti pentru aceste succese. Iar lauda duşmanului face mult”, afirmă Iurie Toma, neuitînd să amintească şi despre lansarea marelui proiect naţional – gazoductul Iaşi-Ungheni. În total, de cînd conduce raionul, în Ungheni s-au făcut investiţii de 300 milioane de lei. „Nu avem nici o localitate în care să nu se fi făcut investiţii. Nu împărţim primarii şi locuitorii în ai noştri şi ai voştri. Avem grijă de toţi. Pe lîngă Consiliul raional activează şi un Centru pentru atragerea investiţiilor”, spune el.
PERSEVERENŢĂ ŞI AMBIŢIE
Iurie Toma a construit primele staţii PECO  private din R.Moldova. Acum, acestea sînt date în arendă unui agent economic, iar din banii pentru arendă îşi întreţine familia. În celelalte afaceri pe care le avea a fost nevoit să-şi sisteze activitatea. „Mi-am zis că nu e posibil să faci bine mai multe lucruri în acelaşi timp şi am renunţat  la afaceri pe perioada mandatului”, explică fostul profesor de limbă şi literatură română care, la începutul anilor 90, din cauza problemelor grave de sănătate ale uneia dintre fiice, a fost pus în situaţia să se apuce de afaceri pentru a cîştiga bani pentru tratament. „La început, făceam nopţi întregi fundiţe pentru fetiţe, împreună cu soţia, şi le vindeam în weekend în România. Eram doi profesori în casă şi lipsa banilor se făcea simţită”, îşi aminteşte Iurie Toma. Succesul afacerilor sale, afirmă el, constă în faptul că a fost omul potrivit la locul potrivit şi a avut norocul să se afle în preajma oamenilor inteligenţi, de la care a avut ce învăţa.
O PAMILIE-PARTID
Astăzi, din cei cinci membri ai familiei Toma patru  sînt şi membri ai PLDM. Fiica cea mai mică, Letiţia, îşi doreşte o carieră în politică. Romaniţa, cea care şi-a convins tatăl să vină în politică, are o frumoasă carieră muzicală. Mezinul, Cosmin-Ionuţ, încă nu a decis ce se va face în viaţă, dar este şi el interesat de politică. „Domnul Filat mi-a spus odată, în glumă, că în PLDM sînt două familii-partid: Palihovici şi Toma. Soţia mea, Rodica, este la fel de activă ca şi mine în partid. Organizează evenimente, vine cu idei, iniţiative. Ea este cea care îmi dă curaj şi mă inspiră”, spune Iurie Toma.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *