Pașapoarte sovietice vs buletine de identitate sau despre cum decurge schimbarea în regiune?

Fotografie: unimedia.info

Fotografie: unimedia.info
Fotografie: unimedia.info

Gata cu relicvele sovietice! Începînd cu 1 septembrie 2014, deținătorii de pașapoarte sovietice nu vor mai putea vota cu acest document și nici nu vor putea să primească pensia. Asta, deoarece pașapoartele sovietice nu vor mai fi valabile în Republica Moldova.
La începutul anului, doar în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași mai existau peste 15 mii de cetăţeni cu pașapoarte sovietice.
Aproape jumătate dintre ei, aproximativ 7 mii, au reușit deja să-şi schimbe paşaportul pe buletine de identitate nou-nouţe.
Procedura se efectuează gratuit, iar persoanele grav bolnave și imobilizate pot solicita să fie documentate la domiciliu.
CĂLĂRAȘI
Potrivit datelor oferite de către Diana Rusu, șefa Biroului de Evidență și Documentare (BED) Călărași, în perioada martie-mai 2014 și-au perfectat buletine de identitate noi, în schimbul pașapoartelor sovietice, 1230 de călărășeni. În următoarele trei luni, urmează să primească acte noi încă circa 2000 de persoane.
”Cel mai mare volum de lucru s-a efectuat în luna mai, cînd în teritoriu s-a aflat un oficiu mobil de documentare, cu ajutorul căruia am reuşit să perfectăm acte noi pentru 670 de persoane din mai multe localități ale raionului”, ne-a comunicat Diana Rusu, subliniind că un ajutor esenţial a fost acordat în această acţiune de către primarii de Hîrjauca, Sipoteni, Pitușca, Hoginești, Horodiște, Buda. Ei au informat populația și au organizat transport pentru deplasarea oamenilor la birou. ”Dacă autoritățile locale din toate satele ni se vor alătura în acest proces de documentare a cetățenilor, atunci, cu siguranță, vom reuși să îndeplinim tot volumul de lucru în termenii stabiliți”, a mai spus Diana Rusu.
NISPORENI
La ora actuală, deja 1700 de nisporeneni cu paşapoarte sovietice au intrat în posesia buletinelor de vot. Urmează să le primească şi alţi 2055. Informația ne-a fost oferită de către Nicolae Oancea, șeful BED Nisporeni, care ne-a mai comunicat că, în prezent, în satele Boldurești, Bolțun, Bursuc, Bărboieni, Seliște, Bălănești, Grozești și Zberoaia practic nu există nici o persoană care să aibă pașaport sovietic. Succesul a fost obţinut, grație eforturilor comune ale inspectorilor BED, ale primarilor și asistenților sociali de aici, care s-au implicat activ la informarea populației.
”E foarte complicat de lucrat cu aceşti oameni, mulţi dintre care nu știu a scrie, sau nu aud, sau nu văd, sau sînt foarte bolnavi”, mărturiseşte Nicolae Oancea. Unii dintre ei, potrivit dînsului, nici măcar nu au ajuns să-și țină în mînă noul buletin de identitate, pentru că au și decedat între timp. ”La ora actuală, urmează să anulăm deja vreo zece buletine”, spune șeful BED Nisporeni.
UNGHENI
Pînă în prezent, s-au despărțit de relicvele sovietice circa 3000 de persoane din satele Pîrlița, Teșcureni, Bumbăta și altele. Mai rămîn nedocumentați încă vreo 4200 de oameni. ”Ne vom strădui să reușim pînă în septembrie să-i documentăm pe toți, dar totul depinde de receptivitatea oamenilor și a autorităților locale”, a declarat Oleg Rusnac, șeful Biroului de evidență și documentare Ungheni. Chiar dacă, inițial, se aștepta la un val de nemulțumiri din partea deținătorilor de pașapoarte sovietice, totuși, potrivit dînsului, majoritatea cetăţenilor sînt destul de înțelegători și se despart destul de uşor de vechile documente. Cu toate acestea, el a recunoscut că s-a întîmplat să fie martor la un caz cînd deținătorul unui pașaport sovietic și-a sărutat documentul înainte de a-l preda inspectorilor.
Oleg Rusnac a mărturisit că procesul de documentare a persoanelor deținătoare de pașaport sovietic este unul anevoios, dat fiind faptul că acești oameni sînt în etate și în mare parte grav bolnavi. În raionul Ungheni au fost înregistrate trei cazuri cînd persoanele au decedat înainte să-şi primescă noile acte de identitate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *