A venit acolo unde i-a dictat inima: la Rezina

În fotografie: Margareta Timofti la Rezina

În fotografie: Margareta Timofti la Rezina
În fotografie: Margareta Timofti la Rezina

S-ar mai fi gîndit vreodată soţii Cociorvă, Elena și Iulian, din satul Rezina, că le va păşi pragul, într-o bună zi, însăşi prima doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti? Departe de ei acest gînd. S-a întîmplat însă. Într-o zi de primăvară a acestui an.
”Mă bucur că am intuiție la oameni. Eu merg acolo unde simt”, avea să recunoască, pentru „Expresul”, Margareta Timofti.
În curte, cu un microbuz încărcat cu de toate
Aşa cum ziceam, într-o bună zi de primăvară, familia Cociorvă s-a pomenit cu un microbuz încărcat cu toate bunătățurile la ei în curte. De tooate erau acolo: şi fructe, şi produse alimentare, şi hăinuțe pentru copii, și încălțăminte, şi jucării, și multe alte daruri, la care nici nu au visat. Cînd au văzut că li s-a adus un frigider şi o maşină de spălat, cei doi soţi au rămas fără cuvinte. Vădit emoţionaţi, au mărturisit că aveau mare nevoie de acestea.
Istoria familiei Cociorvă
Elena şi Iulian, deşi sînt foarte tineri încă, au deja şase copii. Cel mai mare dintre ei are zece ani, iar ultimii doi, gemeni – cîte șapte luni. Cu toţii locuiesc într-o căsuță modestă, cu o singură cămeruţă. Cu toate aceastea, soţii nu-și plîng de milă, ci încearcă din răsputeri să facă față greutăților materiale și financiare care s-au abătut asupra lor. Şi-au zis: dacă există dragoste și înțelegere, le vor putea învinge pe toate.
El a plecat la Moscova, în speranţa că va putea cîştiga bani suficienţi pentru a-şi întreţine familia, Ea, pînă a naște gemenii, era vînzătoare la piaţa din Ungheni. Mergea încolo de două ori pe săptămînă, iar banii cîștigaţi îi ajungeau cu greu şi asta – doar pentru produse alimentare.
Nacazurile au venit unul după altul
Capul familiei, Iulian, n-a reuşit mare lucru la Moscova. A revenit acasă disperat, fără nici un ban în buzunar. I se năruiseră toate speranţele, căci fusese amăgit şi umilit de cel la care lucrase acolo, în Rusia.
Unul dintre gemeni s-a născut cu grave probleme de sănătate. În primele două luni a suferit patru intervenții chirurgicale. Tratamentul a fost destul de costisitor și de lungă durată, iar unicul venit în familie ajunsese să fie alocațiile copiilor – 1200 lei și un ajutor social de 2200 lei, oferit pe o perioadă de șase luni. Adică, 3600 de lei pentru opt suflete!
Tinerii părinți au ajuns în pragul disperării și nu au mai putut să lupte de unii singuri cu sărăcia în care s-au împotmolit.
E păcat să nu ajuţi
Strigătul de deznădejde al soților Cociorvă din Rezina a fost auzit de însăși Margareta Timofti, prima doamnă a Republicii Moldova. Ea nu a rămas indiferentă la această chemare și a inițiat, împreună cu administratoarea site-ului www.thewoman.md, Alina Matei, o campanie de colectare a ajutoarelor pentru familia respectivă.  „Am numai cuvinte de apreciere pentru acești părinți, cărora le pasă cu adevărat de copiii lor, le pasă de sănătatea lor și acest fapt impresionează întotdeauna”, a declarat Margareta Timofti imediat ce a sosit la Rezina. Dînsa ne-a mărturisit că a aflat despre problema familiei Cociorvă de la mama Elenei, care, fiind la Chişinău,  s-a apropiat de ea și i-a cerut ajutorul.
Prima doamnă a ținut neapărat să le aducă în dar copiilor și numeroase cărți, îndemnîndu-i pe părinți să le cultive dragostea de carte de pe acum.
Dînsa ne-a mai spus că a văzut în cei doi părinți pe care i-a cunoscut la Rezina „un cuplu care se iubește și vrea să-și crească și să-și educe copiii aici, la noi în țară, să-i țină grămadă în familie, să fie prietenoși”. La final, a mai adăugat: „Ei sînt niște exemple creștinești, frumoase. Cred că e păcat să nu-i ajutăm”.
Rezultatul contează!
„Am avut la dispoziție mai mult de două luni pentru a aduna ceva ajutoare pentru această familie. Cu regret, trebuie să recunosc că, nu știu din ce motiv, a trebuit să trag de mînecă oamenii ca să întindă o mînă de ajutor”, ne-a povestit Alina Matei, arătîndu-se, totuși, satisfăcută de rezultatele campaniei de caritate. La rîndul lor, membrii familiei Cociorvă au rămas impresionați pînă la lacrimi de darurile primite. Cu siguranţă, vor ţine minte pentru totdeauna ziua în care licărul speranţei s-a reaprins şi pentru ei.
Anul trecut, Margareta Timofti a venit cu ajutoare pentru o altă familie din raionul Ungheni. Ea a păşit pragul casei Alexandrei Puiu din Sineşti, care creşte nouă copii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *