VIDEO | Scandal la Floriţoaia Veche. Comunitatea religioasă din localitate s-a împărţit în două tabere

Captură: publika.md
Captură: publika.md
Captură: publika.md

Scandal în satul Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Comunitatea religioasă din această localitate s-a împărţit în două tabere.Una vrea ca parohia Sfântul Mucenic Dimitrie să treacă în componenţa Mitropoliei Moldovei, în timp ce cealaltă – să rămână în subordinea Mitropolia Basarabiei.

În ultima jumătate de an, la Biserica din satul Floriţoaia Veche au oficiat slujbe nouă preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Acest lucru i-a nemulţumit pe unii locuitori.
„Ne trimite azi un preot, duminica asta e un preot, a doua duminică alt preot, noi nu avem un gospodar în biserică, câte lucruri trebuie de făcut în biserică, acum vrem să tragem apă, de la cine să cerem”, spune indignată o femeie din sat.”La dumneavoastră se face Anul Nou aşa-i, da la noi Sfântul Vasile.Ap, noi vrem Sfântul Vasile. De ce, dacă eu vin să mă rog de Sfântul Vasile şi-mi spune mie că azi nu e aşa sărbătoare”, spune altă femeie din Floriţoaia.
Unii oameni susţin că nemulţumirile enoriaşilor nu sunt justificate.
„Mulţi spun că vin mai mulţi preoţi la biserică şi nu le place, dar eu n-am ce să zic, care o slujit ca preot o spus tot ce trebuie şi noi trebuie să-i respectăm. De-ar fi credinţă, lumea s-a adunat azi, da credinţă nici cât e negru sub unghie nu-i„, este de părere altă femeie din sat.
Preoţii au soluţii pentru a depăşi situaţia.
„Cei din partea Mitropoliei Basarabiei vin cu actul juridic că ei sunt cei care deţin acest edificiu, biserica este a comunităţii. De aceea se face un sondaj între credincioşi ca să vadă doresc sau nu doresc ca toate problemele să fie soluţionate pe cale amiabilă”, ne-a declarat secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni a Mitropoliei Moldovei, Vadim Corostinschi.
„Ne-am adresat şi la preşedintele raionului l-am rugat ca să intervină cu un cuvânt bun, ştiţi cum se spune „cuvântul bun domoleşte mânia”, ne spune protopopul Episcopiei de Călăraşi, Ungheni şi Nisporeni din cadrul Mitropoliei Basarabiei, Anatolie Sîrghi.
În Floriţoaia Veche locuiesc aproximativ 1 000 de oameni. 

Sursa: publika.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *