Un om are nevoie de cărţi. O bibliotecă – de oameni

Imagine simbol: es.wikipedia.org

Imagine simbol: es.wikipedia.org
Imagine simbol: es.wikipedia.org

Dacă, acum cîţiva ani, trebuia să stai în rînd pentru a citi o carte la bibliotecă, acum sălile ei sînt ca unele loturi de teren arabil în paragină.
Sîntem indiferenţi? Cuprinşi de plictiseală? Orbiţi de noile tehnologiii? Sau ne este frică de liniştea ce domneşte înm biblioteci?
Mulţi dintre noi, imediat ce am părăsit băncile şcolilor, uităm de locurile unde ne alimentam cugetul şi edificam noi obiective.
În fiecare zi, apar noi întrebări, la care, credem, nu există răspunsul. Dar răspunsurile sînt „îngropate” în cărţi! De diferite mărimi, cu un conţinut divers, ele aşteaptă cititorii. În orice bibliotecă.
Epoca tehnologiilor informaţionale şi-a pus amprenta inclusiv pe bibliotecă. Cărţile în format tradiţional se transformă, treptat, în cărţi invizibile pentru majoritatea categoriilor de cititori. Bibliotecile riscă să aibă aceeaşi soartă. Doar datorită unor oameni cu adevărat entuziaşti, ele vor rămîne un refugiu pentru oameni. Bibliotecarele nu se dau bătute!
Un colţ de rai la Costuleni
Galina Moraru a îmbrăţişat profesia de bibliotecar din pasiune pentru carte. Biblioteca, pentru ea, e un colţ de rai, un loc unde urmăreşte cu ochii, de la distanţă, mai multe vieţi, trăieşte momente de neuitat alături de personajele preferate, găseşte timp pentru a da glas celor mai captivante poveşti.
În pofida rutinei zilnice şi a altor ocupaţii ce-i fură timpul, Galina Moraru ştie că are un scop bine definit: să păstreze acest colţişor de rai, să-l împartă nu doar cu cei mici, dar şi cu cei mari, consătenii ei de toate vîrstele.
A simţit pe pielea proprie că biblioteca te adăposteşte pe vreme de furtună. A înţeles, că şi lumea virtuală are beneficiile sale, transportîndu-te  acolo unde e vreme bună şi senină. E greu să faci o comparaţie şi delimitare între aceste două lumi – balanţa se înclină ba într-o parte, ba în alta. De aceea trebuie să acţionezi, ca să obţii succesul scontat.
De aceea Galina Moraru organizează serate literare, cum ar fi: „Mihai Eminescu – poetul clipei veşnice”, „Grigore Vieru – poet al neamului”, sau concursuri literare, precum: „Ion Creangă în literatură, muzică, pictură”. O săptămînă a cărţii şi lecturii s-a desfăşurat în biblioteca publică din Costuleni. A adăugat în lista sa de realizări şi o oră liteară cu Hans Christian Andersen, conducîndu-i pe micii cititori costuleneni în lumea feerică a basmelor.
Cu siguranţă, orice activitate apropie omul de carte şi sugrumă singurătatea în bibliotecă.
Florentina Galuşca


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *