O afacere cu miros de flori pe mîini de bărbat

În fotografie: Andrei Struc în împărăţia florilor sale

În fotografie: Andrei Struc în împărăţia florilor sale
În fotografie: Andrei Struc în împărăţia florilor sale

De Florii, am descoperit la Ungheni o afacere cu flori. Frumoasă coincidență, nu-i așa? Şi mai mult ne-a impresionat faptul că businessul cu „miros de flori” îi aparține unui tînăr în vîrstă de 21 de ani. Îi zice Andrei Struc.
Deşi este licențiat în marketing și se numără printre membrii asociației naționale de profil, el a decis să pună pe primul plan pasiunea sa pentru flori, transformînd-o într-o afacere ca la carte. Cunoștințele de la facultate i-au fost foarte utile.
Tînărul unghenean a început să cultive crizanteme, lalele, eustome (trandafiri de munte) cu doi ani în urmă, după ce s-a ales cu o diplomă de gradul I la un concurs național de business-planuri și, implicit, cu un grant de 7000 de euro. Şi-a construit o seră, a plantat primele plante.
Andrei susuţine că pasiunea pentru flori i se trage de la mama sa. ”De mic copil am crescut printre florile mamei”, face el o remarcă, după care spune cu mîndrie că planul lui de afaceri a fost unul inovator la acel concurs. Anume el a fost primul în țară care și-a propus să crească crizanteme de forme diverse. Adică, plantele cultivate de el urmează să ia forme de oval, semicerc, pătrat, inimă etc. „Ideea mi-a venit după ce am văzut o imagine pe o rețea de socializare cu harbuji pătrați. M-am gîndit atunci că şi florile ar putea căpăta, cu uşurinţă, diferite forme”, povestește tînărul. Ce-i drept, această idee a rămas, deocamdată, doar pe hîrtie, dar nu pentru mult timp. „Sper că, pînă la toamnă, voi reuși să aplic în practică tot ceea ce mi-am propus”, spune Andrei.
Pînă atunci, însă, mai este. Între timp, tînărul a cultivat în cele trei sere, cu o suprafaţă totală de 10 ari, lalele, cu care a ieșit pe piață în luna martie. Acum, în serele sale cresc eustomele, care vor înflori la începutul lui iunie. Chiar dacă a reușit să cîștige ceva bani din comercializarea florilor vii, Andrei încă nu a simţit „mirosul” profitului.
”Este o muncă grea, cu anumite riscuri, căci florile, știți bine, au o viață scurtă. Dar satisfacţia pe care o am de pe urma acestei îndeletniciri este mult mai mare, astfel că merită”, mărturiseşte Andrei. Recent, el a reușit să atragă în afacerea sa un partener de încredere – pe vărul său, Ion Struc, în vîrstă de 24 de ani. Acesta tocmai revenise de la munci din străinătate cu gîndul să inițieze o afacere în legumicultură. Florile lui Andrei, însă, l-au cucerit și pe el. Mai mult ca atît, Ion Struc s-a convins deja că în domeniul ales nu este loc de lene sau neseriozitate. Ambii sînt încrezători că nu doar florile cultivate de ei vor înflori, ci şi afacerea, mai ales că, potrivit lor, horticultura la noi este un domeniu puţin exploatat.
Visează deja să-şi amenajeze un spațiu pentru comercializarea florilor, a florilor crescute de ei, şi nu de import! Visează să procure şi un frigider special pentru păstrarea lor. Nu se vor opri la cele obţinute, căci sînt tineri şi cutezători.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *