A fost şi rămîne o luptătoare

croitoru
În fotografie: Feodosia Croitoru

Chiar dacă au trecut mai bine de zece ani de când s-a „despărţit” de primărie, Feodosia Croitoru din Ciuteşti mai este numită şi astăzi de către localnici „primărița noastră”. Şi astăzi mai vin la ea după un sfat, după o încurajare. Îi ascultă cu atenţie pe toţi şi îi ajută cu ce poate.
Lumea din sat îi apreciază calitățile organizatorice deosebite și insistența grație cărora în comuna Ciutești au apărut primele telefoane fixe, a fost deschisă o școală nou-nouță, au fost puse bazele unui proiect menit să aducă apa potabilă în sat. ”Doamna primar a făcut foarte multe pentru satele noastre”, conchide Raisa Țărnă, o locuitoare din Ciutești.
Deși au trecut atâția ani, președintele Consiliului județean Ungheni de atunci, Nicanor Buzovoi astăzi își amintește cu lux de amănunte despre Feodosia Croitoru. ”O femeie simpatică, activă, responsabilă, pe care o interesa nu doar viața comunității sale, dar și a Consiliului județean”, o caraterizează dânsul, după care punctează: ”Feodosia Croitoru era pe atunci una dintre cei mai buni primari din regiune”.
Nici în prezent Feodosia Croitoru nu a renunţat la viaţa publică, deși mandatul ei de primar a expirat în anul 2003. O interesează, la fel cum a interesat-o dintotdeauna, soarta comunității sale. În prezent, dânsa se numără printre consilierii locali ai comunei Ciutești, implicându-se activ în luarea deciziilor.
„Nu pot rămâne indiferentă faţă de ceea ce se întâmplă în satele noastre. Se vede că așa mi-i firea, sunt o luptătoare”, spune dna Croitoru. O luptă s-a dovedit a fi și viața ei după ce i s-a încheiat mandatul de primar şi a trebuit să revină la funcţia anterioară, cea de directoare a gimnaziului din Ciutești. ”Deși, conform legislației, trebuia să mi se păstreze locul de muncă şi funcţia pe care am deţinut-o anterior, nu a fost aşa. A trebuit să-mi fac loc cu coatele şi să lupt ca să-mi recuperez funcția de director”, povesteşte Feodosia Croitoru.
I-au trebuit ani mulţi să-și  apere drepturile, să insiste să i se facă dreptate. Când, parcă, se întrezărise lumina la capătul tunelului, a atins vârsta de pensionare. Aşa şi nu a mai revenit în fotoliul de director. A rămas însă să muncească în şcoală, predând copiilor satului limba şi literatura română. „Am trecut prin multe dezamăgiri, dar să ştiţi că şi ele m-au făcut mai puternică”, spune fosta doamnă primar.
Şi-a analizat de nenumărate ori viaţa, acţiunile pe care le-a întreprins. A ajuns la o concluzie, pe care o consideră, de fapt, certitudine: de multe ori a avut de suferit dintr-un singur motiv, pentru că este femeie. Iar femeile, potrivit dânsei, au fost şi sunt discriminate, mai ales când e vorba de politică. Aşa a fost şi cu zece ani în urmă, când era primar, aşa e şi acum. Nu s-a schimbat nimic, zice doamna Croitoru.
De această părere este și Elena Dobzeu, fostă colegă de serviciu a Feodosiei Croitoru în domeniul învățământului, în prezent, primarul satului Grozești. ”Cu toate că a reușit să realizeze atâtea lucruri frumoase în satul său, doamna Croitoru nu s-a bucurat de un vot repetat de încredere de la cetățeni la următoarele alegeri numai din cauza că era femeie” , susține dânsa. Elena Dobzeu astăzi simte pe propria piele ce înseamnă să fii femeie-primar. ”Atunci când unui coleg de-al meu, bărbat, îi reușește ceva să realizeze, oamenii percep aceasta ca o normalitate, iar când același lucru îmi reușește mie, lumea devine imediat suspicioasă și mă privește cu ochi iscoditori, oare cum și prin ce căi am reușit să soluționez o problemă sau alta”, explică primarul de Grozești. Tocmai de aceea Elena Dobzeu știe acum prin ce a trecut fosta ei colegă de la Ciutești.
Dar să revenim la Feodosia Croitoru, care chiar și în asemenea condiții de inegalitate de gen nu se dă bătută. Dimpotrivă, este tot mai hotărâtă să contribuie, aşa cum ştie ea, la promovarea unui număr cât mai mare de femei în administraţia publică locală. „Pentru un echilibru de gen, dar și pentru o viață mai bună a cetățenilor”, explică ea.
Se pare că, până la momentul actual, i-a reuşit câte ceva. Este mulţumită că fiecare al treilea consilier local din Ciuteşti este, în prezent, femeie. Deja e bine. Poate fi, însă, şi mai bine.
Este tristă că în raionul Nisporeni, la ora actuală, sunt doar două femei-primari, dar în Consiliul Raional Nisporeni situația e și mai gravă – nici o femeie consilier. Pe vremea când era şi ea primar, mai avea trei colege-primari în zona Nisporeni, pe când Consiliul județean Ungheni de atunci număra 7 femei consilieri din 35. Va veni însă o zi, cu siguranţă, când femeia va reuşi să se impună mai mult şi în politică, şi în administraţia publică locală. O pietricică la această lucrare este pusă acum şi de Feodosia Croitoru.
Subiect realizat în cadrul proiectului ”Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu susţinerea financiară a Ambasadei Olandei prin intermediul Programului MATRA.
Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în articol aparține autorilor acestora și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Centrului pentru Jurnalism Independent sau al Ambasadei Olandei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *