“Învierea Domnului este o șansă de a fi mai aproape de Dumnezeu…”

În fotografie: protoiereul mitrofor Liviu Barbu

În fotografie: protoiereul mitrofor Liviu Barbu
În fotografie: protoiereul mitrofor Liviu Barbu

Interviu cu protopopul de Ungheni, protoiereul mitrofor Liviu BARBU
Ce înseamnă sărbătoarea Paştelui în familia dumneavoastră?
Paștele este sărbătoarea sărbătorilor. Pentru mine, ca şi creştin, dar şi ca slujitor al bisericii, e cea mai însemnată sărbătoare, căci, prin învierea Domnului nostru Isus Hristos, noi am recăpătat şansa de a ne mîntui. Sîntem oameni, creștini și muritori. Nu putem să nu punem accentul pe sărbătorile creştin-ortodoxe. Împreună cu familia mergem pe calea postului și avem grijă să ne împărtășim. Învierea Domnului este o sărbătoare importantă pentru toți membrii familiei și mereu e așteptată cu drag.
Cum primesc postul cei opt copii ai dumneavoastră, ei fiind la o vîrstă fragedă?
Chiar dacă acest post este mai mare, el este acceptat cu bucurie de toți membri familiei. De la mic la mare, așteaptă slujba de Înviere. Deși aceasta se face noaptea, nimeni nu doarme. Dimineața, toți se “spală” cu ouă roșii, iar eu citesc bucuria în ochii lor. După rugăciunea de dimineaţă, ne aşezăm la masă și spunem: “Hristos a înviat!”.
Care este starea de spirit a unui preot cînd rostește cuvintele: “Hristos a înviat”?
Este o bucurie mare. Aceste cuvinte le adresez creștinilor în noaptea Învierii cu dragoste și ei se bucură împreună cu mine, răspunzîndu-mi cu drag: “Adevărat a înviat!”. Învierea Domnului este o șansă de a ni se ierta păcatele și de a fi mai aproape de Dumnezeu, iar cuvintele respective fac ca minunea să fie împărtășită tuturor, de la mic la mare.
Săptămîna patimilor este cea mai dureroasă perioadă din viața Mîntuitorului. Ce atitudine ar trebui să ia un creștin în acest timp?
Postul Paștelui este format din şase săptămîni plus ultima săptămînă – cea a patimilor. E o săptămînă aspră din punct de vedere al bucatelor. În această perioadă, trebuie să avem o stare de rugăciune deosebită. Dacă, în timpul Postului, unii creștini nu se abțin de la anumite desfătări și petreceri, în această săptămînă ei trebuie să se roage lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. Trebuie să fim recunoscători cu adevărat Celui care a primit patima sa de bunăvoie pentru noi. El a fost pironit în palme, batjocorit, pălmuit, a fost nevoit să-și ducă crucea, a luat asupra lui toate păcatele oamenilor și a suferit ca om toate chinurile. Postind, ne trudim și ne odihnim la umbra crucii Lui și ne străduim să punem mai multă dragoste în postire și rugăciune.
Cît de receptivi sînt creștinii la chemarea lui Dumnezeu de a se împărtăși?
Eu am o carte veche, datată cu anul 1900, în care am găsit o dare de seamă a preotului, care ducea o evidență a familiilor care se împărtășesc, dar şi a celor care nu o fac. Mă strădui să duc și eu cont de aceasta. Îmi pare bine că mulţi creștini se străduie să vină să se mărturisească și să primească sfînta împărtășanie.
Moldovenii înțeleg prin sărbătorirea Sf. Paște prepararea diferitor bucate, întinderea unor mese îmbelşugate, cu muzică și dansuri. Cum vede biserica acest ospăț?
În duminica Paștelui, la amiază, în toate parohiile se face petrecania Paștelui. Înconjurăm  biserica și se citeşte din Evanghelie în patru părți. Prăznuim slujba, după care ne înveselim. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm. Oamenii își manifestă această bucurie diferit, fiecare după cum este educat și își duce modul de viață. Nu este văzut bine de biserică abuzul, fie de mîncare, băutură sau muzică. Cert e că în ziua de Paște toți trebuie să fie fericiți și se bucure de marea sărbătoare – Învierea Domnului Isus Hristos!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *