VIDEO | Oraşul Ungheni, ÎN PERICOL! Numărul obuzelor depistate ar putea fi mult mai mare

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md

17 obuze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate ieri chiar în centrul oraşului Ungheni pe un şantier de construcţii. Geniştii presupun că numărul obiectelor explozive ar putea fi mult mai mare, iar din acest motiv lucrările vor continua şi astăzi.
Muniţiile au fost găsite la o adâncime de aproximativ doi metri. „Au fost descoperite nişte muniţii s-au văzut 2 proiectile până la moment.Un proiectil a fost acoperit deaorece era la soare, s-a acoperit ca să nu se întâmple ceva”, a spus inspectorul Direcţiei Situaţii Excepţionale Ungheni, Alexandru Bordianu.
Geniştii spun că muncitorii de pe şantier au avut mare noroc. Dacă ar fi atins unul dintre obuze, consecinţele ar fi fost dramatice.
„2 kg de trotil. Dacă mina era activă putea să fie pagube foarte mari. Ferestrele de la toate clădirile ar fi putut fi sparte, pe drum puteau să circule maşini, civili. Însă ele vor fi duse la poligonul de instruire şi în prezenţa poliţiei vor fi distruse”, a precizat locotenentul Centrului militar Ungheni, Gheorghe Cimbriciuc.
Pirotehniştii au găsit în total şase mine anti-infanterie, două bucăţi de mine anti-tanc de producţie germană, două aruncătoare de bombe şi şase focoase. Geniştii vor continua săpăturile pentru a se asigura că au fost identificate toate proiectilele.
Publika.md menţionează că peste 1.800 de obiecte explozive au fost dezamorsate anul trecut de geniştii Armatei Naţionale.Potrivit responsabililor din cadrul instituţiei, cea mai periculoasă misiune a fost în satul Sculeni, raionul Ungheni, unde pirotehniştii au depistat o bombă de aviaţie de 500 de kilograme.
Din numărul total al obiectelor explozive lichidate, 95 la sută erau din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, iar alte cinci la sută – din timpul conflictului armat de pe Nistru. Totodată, peste 300 din explozive au fost proiectile de artilerie, aproximativ 20 de bombe de diferite modificaţii, preponderent de aviaţie, precum şi 1.200 de altfel de proiectile. În 2013, cele mai multe muniţii, 470 la număr, au fost lichidate în raionul Ştefan Vodă.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *