Business din remitențe sau despre cum funcționează formula 1+1 în regiune

pare-1+1Au agonisit, bănuț cu bănuț, prin țări străine, mai mulți ani la rînd, pentru ca, mai apoi, să revină acasă și statul să le dubleze sumele cîștigate. Dar cu o singură condiție: ca banii să fie investiţi într-o afacere. Vorbim despre cei care au știut să utilizeze cu cap, la ei acasă, banii cîștigați peste hotare.
În ultimii trei ani, doar 25 de locuitori din raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi au decis să beneficieze de oportunitățile Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
Potrivit datelor oferite pentru ”Expresul” de către Dorina Ciobanu, coordonator în cadrul PARE 1+1, remitențele fiecărui al doilea beneficiar din regiunea noastră provin din Italia. Ceilalți au investit în afacerile lor bani cîștigați în România, Canada, Franța, Elveția, Turcia, Grecia și Rusia. Cele 25 de proiecte de afaceri au o valoare peste 10 milioane de lei, dintre care 5 milioane au fost oferite sub formă de grant de Pare 1+1.
Totuşi, potrivit Dorinei Ciobanu, circa 90% din banii trimiși de către moldovenii care lucrează peste hotare sînt cheltuiţi, de regulă, pe hrană, îmbrăcăminte și locuinţe. Practic, se face foarte puţin ca banii să aducă bani. ”Deşi promovăm acest program deja al treilea an consecutiv, avem, din păcate, încă un număr mic de doritori să aplice la el”, a mai spus dînsa.
CĂLĂRAŞI
Din anul 2010 pînă în 2013, au fost dezvoltate, în raionul Călăraşi, zece afaceri din remitențe, iar susţinerea financiară, prin intermediul PARE 1+1, a fost de 1 milion 950 mii de lei. Patru dintre afacerile inițiate sînt gestionate de femei. Jumătate din cele zece afaceri au luat naștere în 2013, iar specialiștii de la ODIMM susţin că e o dovadă că, în ultimul timp, crește popularitatea programului.
Graţie PARE 1+1, un gospod
ar din Hirova și-a achiziționat un minitractor și un motobloc pentru îngrijirea viței de vie, iar la Temeleuți a fost înființată o pensiune turistică. La Răciula a fost deschisă o patiserie. La Sipoteni, o doamnă revenită din Italia și-a deschis o pizzerie, iar în  Călărași au fost înființate întreprinderi de producere a produselor chimice, de reciclare a gunoiului. Tot la Călărași un bărbat, după ce a vizitat o expoziție, a decis să lanseze o afacere mai exotică, o crescătorie de șinșila, niște animale mici a căror blană este la mare căutare.
UNGHENI
În ultimii trei ani, au aplicat la PARE 1+1 nouă ungheneni, dintre care cinci au semnat contractele cu ODIMM în 2013. Doar o singură femeie din raion a avut curajul să iniţieze o afacere, benefiind de bani prin intermediul PARE 1+1. De tot, graţie acestui porgram, în raion a venit 1 milion 700 mii lei. Majoritatea afacerilor inițiate țin de domeniul agricol. La Măcărești, cineva și-a făcut o fermă avicolă, la Bușila și-a construit o seră pentru creșterea legumelor, un corneţtean s-a avîntat în domeniul pisciculturii, iar alt beneficiar al programului, tot de la Cornești, a pus bazele unei pensiuni turistice. În orașul Ungheni a fost dezvoltat un serviciu de transportare a pasagerilor, dar și a coletelor pe ruta Chișinău-Paris-Chișinău. La Cetireni a fost construit un grajd pentru creșterea vitelor, iar la Sculeni a fost dotată cu utilaj performant o patiserie.
NISPORENI
Au iniţiat afaceri, graţie PARE 1+1, şi şase persoane din raionul Nisporeni, printre care şi o femeie. Jumătate dintre acestea au beneficiat de ajutor în 2013. Suma totală oferită prin intermediul PARE 1+1 este de 1 milion 150 mii de lei.
La Vărzărești, bunăoară, o doamnă a decis să-și procure un automobil de serviciu pentru livrarea pizzei la domiciliu. La Nisporeni, banii din remitențe plus cei oferiţi prin PARE 1+1 au fost investiți într-o patiserie. Un alt nisporenean a găsit de cuviință să ofere servicii macanizate în construcții și agricultură. La Mărinici, un bărbat a decis să crească în cîmp deschis agrișe, niște pomușoare foarte gustoase și solicitate pe piață. La Șișcani au fost puse bazele unei ferme de oi.
Apropo, cei ce doresc să beneficieze de acest program, pot să se adreseze la secţiile de economie ale consiliilor raionale sau direct la ODIMM, unde li se va explica şi vor fi ajutaţi să aplice proiecte bine argumentate, astfel ca să poată obţine, ulterior, şi banii de care au nevoie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *