Afaceri murdare cu covoare pentru… pensionari

Fotografie-simbol

Fotografie-simbol
Fotografie-simbol

Pe 13 februarie, la poarta unor bătrîni din Vălcineţ a poposit o femeie. Îmbrăcată decent, cu zîmbetul pe buze, le-a spus că le aduce o mare bucurie. Anume peste ei, peste aceşti oameni sărmani, a dat norocul. Cică, Vlad Filat, fostul prim-ministru, a cumpărat fabrica de covoare din Ungheni şi iată, acum, organizează o amplă acţiune de caritate: le oferă persoanelor defavorizate, în mod special pensionari şi invalizi, cîte un covor gratis. Dar cu o singură condiţie: ca aceştia să cumpere şi ei cîte un covor.
Cum să rezişti unei astfel de oferte?
Chiar dacă nu aveau banii necesari acasă, cei doi soţi, unul invalid de gr. I şi celălalt – de gr. II, au pornit pe la vecini ca să-i împrumute. Era vorba de o sumă destul de mare pentru ei – 3000 de lei, ceea ce înseamnă aproape două pensii de-ale lor. Au găsit banii şi, fericiţi, i-au dat femeii, care le-a spus că se numeşte Natalia Cojocaru şi că e din Pîrliţa, raionul Ungheni.
Abia peste cîteva ore şi-au dat seama că au fost minţiţi
Cele două covoare, unul de 2×3 metri, iar al doilea – de 1,8×2,3 metri, dacă ar fi fost cumpărate dintr-un magazin specializat, ar fi costat în jumătate, adică aproximativ 1500 de lei.
„Parcă ne-a luat minţile”, povesteşte bătrîna cu lacrimi în ochi.  Chiar dacă a trecut de atunci mai bine de o săptămînă, nu se poate linişti. Cum de au putut fi atît de naivi, atît ea, cît şi soţul ei? Ce vor face? De unde vor lua bani ca să întoarcă datoria? Sînt întrebări pe care şi le tot pun cei doi şi nu pot găsi răspunsul. „N-am o pîine pe masă… Şi degrabă cred că n-o să avem. Trebuie să întoarcem datoria. Mai bine nu ne dădeau aceşti bani vecinii. Ne-am fi întristat poate atunci, dar, în schimb, acum am fi fost liniştiţi”, spune.
Nici nu s-au uitat la covoare. Aşa şi stau în sul, într-un colţ de cameră. „Aveaţi nevoie de ele de le-aţi cumpărat?”, o întreb. Nu, nu aveau nevoie. „De ce le-aţi cumpărat atunci?”, îi adresez o altă întrebare. Nu ştie.
Se tem pentru viaţa lor
Chiar dacă s-a prezentat, ne-a rugat să nu-i scriem numele în ziar. „Ne temem pentru viaţa noastră. Or veni şi ne-or ucide într-o noapte”, explică. Nici la poliţie nu s-a adresat. Din acelaşi motiv. Sau poate de ruşine că au fost traşi atît de uşor pe sfoară?
Ştefan Negru, ofiţer superior de poliţie, şef de post la Vălcineţ, ne-a confirmat că nu a parvenit nici o plîngere în acest sens la poliţie. „Am auzit de asemenea cazuri prin părţile Călăraşilor, dar, deocamdată, nimeni nu s-a adresat la noi după ajutor. Este regretabil faptul că oamenii sînt atît de creduli, chiar dacă îi avertizăm în permanenţă să fie foarte atenţi la ceea ce cumpără de la persoane străine”, a mai spus dînsul.
Nimic adevărat din poveştile escrocilor
În ceea ce priveşte poveştile spuse de către cea care s-a prezentat Natalia Cojocaru din Pîrliţa, acestea sînt, de fapt, minciuni sfruntate. Fabrica nu a fost cumpărată de Vlad Filat, ci apaţine în continuare Companiei Acvila Grup, condusă de Nicolas Nicula, ne-a spus Elena Cebanenco, director administrativ al acestei companii. Dînsa a subliniat că, pînă în prezent, nu a fost organizată nici un fel de acţiune de caritate de genul celei descrise.
Surse de la fabrica de covoare din Ungheni ne-au comunicat că asemenea escrocherii se întîmplă în foarte multe sate din Moldova, iar semnalele vin deja de vreo jumătate de an.  Oamenii telefonează la fabrică, vin personal şi se plîng că au fost minţiţi.
Business profitabil în an electoral
Nimeni însă, deocamdată,  nu s-a autosesizat şi n-a încercat să pună capăt acestor fărădelegi. Este adevărat, în octombrie 2012, poliţia a anihilat o grupare criminală ce acţiona în raionul Hînceşti şi care estorca de la bătrîni şi invalizi, prin înşelăciune, bani. Şi atunci, ca şi acum, escrocii aveau cam aceeaşi poveste: precum că o formaţiune politică sau un lider de partid organizează acţiuni de caritate şi că, în cazul în care omul cumpără un covor, al doilea îl primeşte gratis. În plasa acelor persoane au căzut atunci numeroşi bătrîni.
Iată că „businessul” cu covoare pentru pensionari şi invalizi ia amploare, mai ales în an electoral, cînd orice poveste de acest gen este foarte veridică.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *