Alimentaţia în post

Imagine simbol: woman2woman.ro
Imagine simbol: woman2woman.ro

Postul reprezintă o perioadă de detoxificare. Abstinenţa de la alcool şi tutun contribuie de asemenea la aceasta detoxifiere.
Mulţi întreabă dacă alimentaţia permisă în timpul postului poate asigura o funcţionare normală a organismului? Răspunsul este afirmativ. Dieta vegetariană este suficientă, cu condiţia să fie cît mai diversificată. Atunci cînd lipsesc alimentele de origine animală, acestea pot fi înlocuite cu alte alimente ce ar acoperi necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale.
Mai întîi, e bine să ştim care sînt principalele surse de proteine vegetale: cereale (grîu, orz, porumb, orez), legume cu frunze verzi (spanac), leguminoase (fasole, mazăre). Dacă vreţi să fiţi absolut siguri că mîncaţi suficiente proteine, folosiţi combinaţii din care rezultă proteine complete, cum ar fi: legume + seminţe; legume + nuci; cereale + legume.
În ceea ce priveşte copiii, trebuie să ştiţi că această perioadă de post (fără produse de provenienţă animaliră) nu trebuie să depăşească în nici un caz patru zile. Nici adolescenţii nu ar trebui să ţină un post foarte strict, întrucît perioada adolescenţei este una a transformărilor neuro-hormonale. Pentru ei, perioada de post nu ar trebui să fie mai lungă de şase zile.
În ceea ce priveşte adulţii, dacă persoana care ţine post are un organism fragil, este indicat să ţină un post mai puţin strict. Astfel, e recomandat, o dată la patru zile, să consume măcar 150 grame de carne şi, dacă e posibil, să nu renunţe la lapte şi produse lactate, care pot suplini lipsa proteinelor din carne.
Pentru persoanele trecute de 55 de ani, postul nu ar trebui să dureze mai mult de 5 zile, alimentaţia de după post fiind crucială pentru refacerea metabolismului.
Pentru celelalte categorii de persoane, cu o sănătate bună, dieta de post, respectată în anumite condiţii, este sănătoasă şi poate asigura tot necesarul nutritiv şi caloric al organismului, avînd un efect benefic pentru organism.
Raisa Popovici,
Centrul Sănătate Publică Ungheni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *